Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Štát bude dotovať mladomanželeké pôžičky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Štát začne od apríla budúceho roka dotovať spotrebiteľské pôžičky, ktoré si od bánk vezmú mladí manželia. So splácaním úrokov im spoločne s bankami pomôže pri bezúčelovom úvere do výšky 10.000 eur (301.260 Sk). Rozhodli o tom dnes poslanci parlamentu. Štát už niekoľko rokov dotuje tiež splácanie hypoték pre mladých ľudí do 35 rokov.

Nárok na zvýhodnenie v celkovej výške 4,5 percenta budú mať mladí manželia, ktorých spoločný hrubý príjem neprekročí 2,6-násobok priemerného zárobku v hospodárstve. V roku 2010 im štát preplatí tri percentá z úrokovej sadzby, za ktorú im pôžičku poskytne banka. Ďalšie, 1,5-percentné zvýhodnenie pridá príslušný peňažný ústav.

Partneri, ktorí budú v čase podania žiadosti o úver manželmi najviac dva roky, nebudú musieť preukázať účel použitia peňazí. Výška štátneho príspevku sa počas celej lehoty splatnosti pôžičky nebude meniť.

Vládna koalícia presadila zvýhodnené mladomanželské pôžičky prostredníctvom nepriamej novely zákona o bankách. Materiál, na ktorom pracovalo ministerstvo financií, predložil v pozmeňujúcom návrhu k novele zákona o platobných službách poslanec Jozef Burian (Smer-SD).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu