Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico: prognózy sú dobré, Mikloš: zakrýva neschopnosť

Robert Fico a Ján Počiatek
Robert Fico a Ján Počiatek

BRATISLAVA – Každý sa na slovenskú ekonomiku pozerá po svojom. Premiér Fico si prognózu z Bruselu pochvaľuje. Slovensko je podľa neho na tom dobre. Exminister financií Ivan Mikloš to ale vôbec nevidí tak ružovo.

Slovenská ekonomika podľa EK budúci rok vzrastie o 1,9 percenta. Tento rok sa ale ešte prepadne o 5,8 percenta. Ekonomika sa bude postupne v rokoch 2010 a 2011 oživovať.

"Keď si vezmeme hodnotenia Európskej komisie ako hodnotenie, ktoré je objektívne, Slovensko z tohto hodnotenia vychádza veľmi dobre," povedal Fico, podľa ktorého sa Slovensko zaradí medzi štáty s najlepším výsledkom v únii. Minister financií Ján Počiatek doplnil, že čísla by mohli byť ešte lepšie. Keby sa brali do úvahy presnejšie čísla, ktoré už prináša schvaľovaný štátny rozpočet.

Exminister financií Ivan Mikloš z opozičnej SDKÚ-DS naopak upozornil na rastúcu nezamestnanosť a horšiu kondíciu štátnych financií. Pripomenul, že prognóza odhaduje rast v porovnaní s týmto rokom, kedy sa predpokladá výraznejší pokles výkonu hospodárstva.

„Spôsob, akým premiér Fico prezentoval prognózu Európskej komisie, je ďalším dôkazom, že predseda vlády je naozaj majster v obchodovaní s teplou vodou,“ reagoval Mikloš.

Komisia očakáva, že vládny dlh vzrastie z 28 percent HDP v roku 2008 na 39 percent v roku nasledujúcom. Ak sa nepristúpi k zmenám, potom by v roku 2011 mohol dosahovať 43 percent HDP. Fico dlhu štátu ale obhajoval.

"Európska komisia predpokladá, že v eurozóne, teda v skupine krajín, ktoré majú euro, budeme mať druhý najnižší dlh," dodal.

Minister financií Počiatek nemá obavy o rating Slovenska ani o financovanie štátneho dlhu v budúcnosti. Nárastu verejných dlhov totiž čelia všetky krajiny.

„Prognóza vývoja slovenského verejného dlhu je v takom bezpečnom pásme, o ktorom mnohé krajiny iba snívajú,“ konštatoval minister.

Opozícia naopak dlhodobo upozorňuje, že súčasná vláda nedokázala výraznejšie tlmiť štátne výdavky v čase rýchleho rastu ekonomiky, ani po prepuknutí hospodárskej krízy.







Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu