Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Bajan nezvolal zastupiteľstvo, poslanci mu to vyčítajú

Vladimír Bajan
Vladimír Bajan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Niektorým poslancom Bratislavského samosprávneho kraja sa nepáčilo, že predseda regiónu nezvolal zasadanie zastupiteľstva podľa stanoveného harmonogramu. To sa malo konať v stredu, keď odštartovala volebná kampaň a predseda regiónu Vladimír Bajan rokoval s premiérom Robertom Ficom.

Predsedovia klubov KDH, SMK a SDKÚ-DS vyjadrili nespokojnosť aj priamo u predsedu kraja. Myslia si, že hlavným dôvodom sú voľby a nebolo by dobré, keby v takýchto termínoch odzneli niektoré témy. Bajan argumentuje, že koná v zmysle zákona, že rokovanie má v zmysle zákona zvolať každé dva mesiace a počas volebnej kampane to nepovažuje za vhodné. Zároveň doplnil, že zastupiteľstvo zvolá ešte do regionálnych volieb.

"V zmysle harmonogramu termínov malo byť zastupiteľstvo v stredu, dozvedeli sme sa však, že bude, až keď ho zvolá predseda. Niektoré materiály sú totiž neukončené a na poslednom zastupiteľstve sa pritom hovorilo, že budú prerokované v komisiách a predložené na nasledujúce zastupiteľstvo," povedal Peter Šramko (KDH). Týka sa to podľa neho napríklad materiálu o zariadeniach, ktoré vyčlenili zo školských ako prebytočné.

"Nechceme, aby sa tieto nehnuteľnosti dostali na predaj, ale aby sa využili pre potreby kraja, napríklad na sociálne účely," doplnil. Bajan nechápe, kam sa poslanci s predajmi ponáhľajú. "Neviem, kam sa s predajmi ponáhľajú, keď nevedia, či budú zvolení aj na ďalšie obdobie. Na poslednom zastupiteľstve nič nepredávam. Táto ich aktivita je pre mňa veľmi prekvapivá a pochybujem, že by bola aj úspešná," myslí si Bajan a zároveň doplnil, že nasledujúce volebné obdobie môže prísť iné zastupiteľstvo s inými prioritami. Otázkou stretnutia poslancov s predsedom kraja bola aj centrálna výberová jednotka regiónu.

"Chceli sme, aby sa odpočtoval materiál o založení centrálnej výberovej jednotky. Chceli sme, aby sa odprezentovalo, či priniesla táto jednotka zmysel," povedal Šramko. Služby zabezpečované pre región mali podľa neho zlacnieť, no ich čísla a informácie hovoria opak, ako keď si školy zabezpečovali individuálne napríklad opravy sociálnych zariadení.

"Keď sa robili v počte desiatok objednávok pre všetky školy centrálne, bol jasný predpoklad, že to bude lacnejšie. Naše informácie od riaditeľov však hovorili opak. Priniesli 10- až 20-percentné zdraženie, tým pádom neekonomické narábanie s finančnými prostriedkami kraja," uviedol Šramko. Podľa Bajana sú to veľmi "zaujímavé" počty.

"Určite sme desiatky miliónov korún ušetrili. Možno sú nespokojní niektorí riaditelia škôl, ktorí nemohli vybrať podľa starých metód," reagoval. Šramko dodal, že sa zaujímali aj o jednoduchý odpočet práce poslancov po štyroch rokoch, "toto všetko sme sa nedozvedeli a ani nám nebolo oznámené, že termín zastupiteľstva sa v zmysle plánov nedodrží". Bajan doplnil, že odpočet činnosti veľmi rád zhodnotí, bude témou posledného zastupiteľstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu