Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Juščenko opäť kandiduje na post prezidenta

Viktor Juščenko
Viktor Juščenko

KYJEV - Ukrajinský prezident Viktor Juščenko bude kandidovať aj v nadchádzajúcich prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia 17. januára.

Ústredná volebná komisia v bývalej krajine sovietskeho bloku vo štvrtok prijala Juščenkovu oficiálnu registráciu. Informáciu priniesla tlačová agentúra RIA Novosti. Prezident sa síce nezúčastnil štvrtkového mítingu volebnej komisie, dokumenty potrebné pre oficiálne zaregistrovanie už ale osobne odovzdal koncom októbra. Volebná komisia tiež v stredu prijala prihlášku opozičného lídra Viktora Janukovyča, ten kandiduje za Stranu Regiónov.

Viktor Juščenko má v súčasnosti malú podporu u voličov oproti predchádzajúcim voľbám v roku 2004, kedy sa po oranžovej revolúcii tešil tento politik veľkej popularite. Prieskumy verejnej mienky na prvé priečky stanovujú práve Janukoviča, ako aj bývajú prezidentovu spojenkyňu premiérku Juliju Tymošenkovú. Ani jeden z kandidátov by však nemal vo voľbách prekročiť 50 percentnú hranicu, na Ukrajine sa tak pravdepodobne bude konať aj druhé kolo hlasovania.

Do boja o prezidentské kreslo sa zatiaľ zaregistrovalo deväť kandidátov vrátane predsedu parlamentu Volodymyra Lytvyna, bývalého ministra obrany Anatolija Grycenka a komunistického lídra Petra Symonenka. Nádejní prezidenti sa môžu registrovať do 9. novembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu