Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ženám v obchodnom centre ukradli karty a vybrali peniaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Platobné karty v ženských kabelkách zaujímali zlodejov v troch prípadoch v Košiciach. Na parkovisku pred nákupným centrom na Ulici Československej armády doposiaľ neznámy páchateľ nezisteným spôsobom vnikol do osobného motorového vozidla zn. Škoda Octavia a z batožinového priestoru vozidla ukradol kabelku 30-ročnej Košičanke.

Mala tam 30 € v hotovosti, osobné doklady, bankomatové karty a tri mobilné telefóny. Zlodej jej spôsobil škodu 400 €. V odcudzenej kabelke sa nachádzali aj dva mobilné telefóny 39-ročnej ženy z okresu Košice okolie. Páchateľ po krádeži prostredníctvom ukradnutých bankomatových kariet uskutočnil dva výbery finančnej hotovosti v celkovej sume 140 €.

V druhom prípade v predajni obchodného centra na Toryskej ulici páchateľ z nákupného košíka ukradol kabelku 58-ročnej Košičanke. Mala tam peňaženku s finančnou hotovosťou 70 €, bankomatovú kartu, osobné doklady, grid kartu, zväzok kľúčov, dioptrické okuliare, mobilný telefón a dva USB kľúče. Poškodenej vznikla škoda 300 €. Zlodej odcudzenou bankomatovou kartou potom uskutočnil aj jeden úspešný výber finančnej hotovosti 200 €.

V treťom prípade v sobotu v košickom obchodnom centre na Moldavskej ulici využil zlodej nepozornosť 29-ročnej ženy a z kabelky, ktorú mala prevesenú cez ľavé rameno jej vybral peňaženku, v ktorej mala 300 €, osobné doklady a dve bankomatové karty, čím jej spôsobil škodu 310 €. Potom v bankomate ukradnutou kartou vybral 100 €. Výber peňazí z druhej ukradnutej bankomatovej karty sa mu nepodaril.

Vo všetkých troch prípadoch policajný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci za prečin krádeže a za prečin neoprávneného vyrobenia a používania elektronického platobného prostriedku a inej platobnej karty. Páchateľom za tento skutok hrozí trest odňatia slobody až na päť rokov.

Polícia aj na základe týchto prípadov ľuďom odporúča, aby s platobnou kartou nenosili zároveň PIN kód, resp., aby ho na kartu alebo na nejaký lístok nezapisovali. V prípade, že krádež sa už stala, je dôležité čo najskôr zablokovať ukradnuté karty, aby zlodej nemal čas zneužiť ich . "Preto sa okamžite po zistení straty alebo odcudzenia karty treba skontaktovať s bankou, ktorá zabezpečí jej zablokovanie. Prístupové heslo sa v nijakom prípade neprezrádza. Bezpečnou poistkou je aj stanovenie denného limitu na výber," uviedla zástupkyňa košickej policajnej hovorkyne Jana Mésarová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu