Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Exprezident Havel bude čestným občanom Bratislavy

Václav Havel
Václav Havel

BRATISLAVA - Poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva dnes schválili návrh na udelenie čestného občianstva slovenskej metropoly bývalému československému a českému prezidentovi Václavovi Havlovi.

Ocenili tak zásluhy Havla v boji za slobodu a rozvoj demokracie pri príležitosti 20. výročia pádu totality, ktoré si Slováci a Česi pripomenú 17. novembra. Informovala o tom hovorkyňa bratislavského magistrátu Eva Chudinová. Obdobnej pocty sa dočkali aj kardinál Jozef Tomko a niekdajší veľvyslanec Rakúska na Slovensku Maximilian Pammer. "Listiny o udelení čestného občianstva budú odovzdané na slávnostnom zasadnutí mimoriadneho mestského zastupiteľstva pri príležitosti 20. výročia pádu totality, ktorého predpokladaným termínom je 18. november 2009," uviedol magistrát v tlačovej správe.

Havel patril už za čias totality k známym mysliteľom a bojovníkom za ľudské práva, významne prispel k pádu komunistického režimu. Básnik, dramatik, esejista, spisovateľ, publicista a politik si získal rešpekt aj vo svete, v minulosti ho opakovane navrhli na Nobelovu cenu mieru. Exprezident si pred tromi rokmi v Bratislave prevzal čestný doktorát, ktorý mu udelila Vysoká škola múzických umení pri príležitosti jeho 70. narodenín. Slovenské národné divadlo vlani v premiére uviedlo jeho hru Odchádzanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu