Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Zvrat v kauze výpalníckeho gangu, traja sa priznali!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Veľký zvrat sa dnes odohral v súdnom procese s údajným výpalníckym gangom okolo bývalého policajného kukláča Miroslava Š. Traja obžalovaní R.Z, P.H a Z.K., ktorí doteraz vinu popierali, sa začali priznávať.

Pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku je počas ich výpovedí bez prítomnosti verejnosti, potvrdil obhajca Peter Schmidl, ktorý dvoch obžalovaných - R.Z. a Z.K. zastupuje. "Začali sa priznávať k jednotlivým bodom obžaloby, " povedal Schmidl. Zmena výpovedí sa očakávala u dvoch obžalovaných, pretože už pred dnešným pojednávaním požiadali senát o možnosť rozsiahle vypovedať.

Navyše dnes požiadali aj o neverejné pojednávanie s odôvodnením, že vo svojich výpovediach spomenú mená viacerých ľudí a tie by nemali byť zverejnené, lebo by to mohlo ovplyvniť ďalší priebeh procesu. Senát Špecializovaného trestného súdu ich požiadavke vyhovel.

„Zverejnenie výpovede obžalovaných by mohlo ohroziť bezpečnosť poškodených, svedkov, ale aj samotných obžalovaných,“ povedala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku stojí osemnásť členov gangu údajných výpalníkov zo Záhoria, ktorý viedol bývalý kukláč Miroslav Š. Podľa obžaloby skupina vymáhala peniaze od podnikateľov z okolia Senice, Skalice, Myjavy a Malaciek za fiktívnu ochranu.

Policajti časť skupiny zadržali v novembri 2006 v Senici, kde údajne pýtali väčšiu sumu peňazí ako pokutu. Podľa polície mal údajný šéf gangu mnoho známych v policajných zložkách, aj na prokuratúre a na súdoch. Policajný prezident Ján Packa v minulosti uviedol, že Miroslav Š. mal byť súdený za lúpež, ale oslobodili ho.

Bývalý kukláč svedčí aj v procese s trnavskými kukláčmi, ktorí boli podľa obvinení súčasťou lúpežného gangu z Banskej Bystrice, Trnavy a Trenčína. Činnosť tejto skupiny policajti objasnili s pomocou bývalého kukláča Juraja Rozsíka, odsúdeného za účasť na vražde podnikateľa Jána Kubašiaka v Polomke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu