Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Michalovský Kerko zastaví výrobu, o prácu príde 270 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Výrobca keramických obkladov Kerko zastaví v najbližších mesiacoch výrobu v závode v Michalovciach, o prácu pravdepodobne príde všetkých 270 zamestnancov. Firme pre svetovú finančnú krízu výrazne klesol odbyt. Potvrdil to predseda predstavenstva spoločnosti Peter Molnár.

Kerko je súčasťou rakúskeho koncernu Lasselsberger, ktorý vlastní závody vo viacerých krajinách.

"Ide o dočasné zastavenie výroby, možno aj na dlhú dobu, ale nevieme na akú, určite to však nie je koniec Kerka," uviedol Molnár. Zamestnanci závodu v Michalovciach však podľa Molnára o prácu pravdepodobne prídu, nie však v najbližších dňoch alebo týždňoch.

Kerko má na Slovensku okrem výrobného závodu v Michalovciach aj vlastnú sieť predajní. Molnár nespresnil, ktorá časť spoločnosti by mohla ostať zachovaná. Firma čelila na Slovensku problémom už dlhšie, časť zamestnancov je od polovice augusta doma so 60-percentnou mzdou, upozornil dnes v internetovom vydaní denník Korzár.

Kerko je tradičným výrobcom obkladov a dlaždíc so 40-ročnou tradíciou. Väčšinovým vlastníkom podniku je od roku 2004 skupina Lasselsberger, ktorá patrí k svetovým výrobcom keramických obkladov.

Pripravované ukončenie výroby oznámila v septembri lučenecká spoločnosť Novoker, ktorá je tiež výrobcom keramických obkladov. Závod by mal prepustiť 137 zamestnancov, podnik by ešte údajne mohol zachrániť nový strategický partner.

Prepúšťanie zamestnancov na východnom Slovensku avizovalo v predchádzajúcich týždňoch viacero spoločností. Obuvnícka firma Jas Export z Bardejova plánuje uvoľniť pre nedostatok objednávok 550 ľudí, spoločnosť Chemes z Humenného prepustí 100 ľudí. Približne 200 ľudí prepustia aj odevné firmy Ross v Kráľovskom Chlmci a Odeta Michalovce. Asi 470 ľudí do konca roka prepustí napríklad aj spoločnosť Geox Technic Development, ktorá vyrábala v Prievidzi obuv.

Podľa štatistík Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny bola v auguste v okrese Michalovce miera nezamestnanosti 17,8 percenta. V priemere za celú krajinu predstavovala zhruba 12 percent, keď sa v poslednom období zvyšovala pre dopady svetovej hospodárskej krízy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu