Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Svojho eštebáka si už nájdete na webe ÚPN

Ústav pamäti národa
Ústav pamäti národa

BRATISLAVA - Verejnosť, vrátane prenasledovaných ľudí, sa môže od dnes dozvedieť mená riadiacich pracovníkov ŠtB z čias normalizácie. Zverejnil ich dnes na svojej internetovej stránke Ústav pamäti národa. Odkryl tak 235 doteraz anonymných ľudí, vrátane vedúcich Hlavnej správy ŠtB v rokoch 1969 až 1974 na Slovensku. Podľa jeho vedenia tak chcel informácie sprístupniť predovšetkým sledovaným ľuďom.

"Dnes Ústav pamäti národa na svojej stránke zverejnil mená 235 príslušníkov Štátnej bezpečnosti, kmeňových zamestnancov Hlavnej správy ŠtB, ich funkčné zaradenie a priebeh služby v útvare slovenskej centrály," povedal dnes novinárom predseda ústavu Ivan Petranský.

V spomínanom období bol náčelníkom Hlavnej správy ŠtB ministerstva vnútra Slovenskej socialistickej republiky Ondrej Dovina, jeho zástupcami Jozef Vavro a Michal Dudáš. Ústav zverejnil aj mená a v niektorých prípadoch aj podobizne ďalších desiatok pracovníkov jednotlivých odborov. "Už to nie sú anonymní pracovníci ministerstva vnútra, o ktorých sa nedá nič zistiť," dodal Jerguš Sivoš z oddelenia dokumentácie.

Hlavná správa vznikla zároveň s konštituovaním slovenského ministerstva vnútra 1. marca 1969. Riadila útvary ŠtB na Slovensku, vykonávala tiež kontrarozviednu činnosť v konzulárnych zastupiteľstvách kapitalistických štátov.

Ústav pamäti národa, ktorý už v minulosti publikoval mená spolupracovníkov komunistickej tajnej služby, pri rekonštrukcii personálneho obsadenia Hlavnej správy vychádzal zo 150 personálnych spisov, ale aj ďalších materiálov, napríklad rozkazov na sledovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu