Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

ÚS: Gašparovič neporušil ústavu, keď nevymenoval viceguvernéra NBS

Prezident Ivan Gašparovič
Prezident Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Prezident Ivan Gašparovič neporušil ústavu, keď v roku 2006 odmietol vymenovať za viceguvernéra Národnej banky Slovenska Vladimíra Tvarošku.

Vyplýva to z výkladu ústavy, na ktorom sa dnes uzniesol Ústavný súd, informoval jeho hovorca Jozef Skybjak. Tvarošku navrhla do funkcie vláda Mikuláša Dzurindu, návrh neskôr schválil parlament. Prezident však pre údajne chýbajúcu prax nechcel kandidáta vymenovať.

Podľa výkladu Ústavného súdu prezident nemusí návrh vlády prijať. Osobu, navrhnutú na funkciu môže preveriť, či spĺňa zákonné podmienky. "V prípade, ak (prezident - pozn. red.) dospeje k záveru, že tieto predpoklady navrhnutý kandidát nespĺňa, návrhu vlády Slovenskej republiky nevyhovie," uviedol Ústavný súd.

Prezident mal výhradu voči tomu, že Tvaroška nemá päťročnú odbornú prax v menovej oblasti alebo vo finančníctve. Do tejto lehoty sa podľa Gašparoviča nedalo započítať Tvaroškovo pôsobenie na poste poradcu vicepremiéra pre ekonomiku Ivana Mikloša v rokoch 1999-2002.

Funkciu viceguvernéra NBS obsadil po viac ako roku v júli 2007 Viliam Ostrožlík. Návrh Ústavnému súdu na podanie výkladu ústavy podala ešte v roku 2006 Dzurindova vláda. Návrh sa v septembri nová vláda Roberta Fica pokúsila stiahnuť, späťvzatie podania však Ústavný súd v januári minulého roku odmietol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu