Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Vyšetrovanie explózie vo VOP Nováky ukončili

Výbuch vo VOP Nováky
Výbuch vo VOP Nováky

TRENČÍN - Polícia ukončila vyšetrovanie predvlaňajšej explózie vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky, pri ktorej zomrelo osem ľudí. Zatiaľ nie je celkom zrejmé, kedy sa vyšetrovací spis dostane na prokuratúru, ktorá rozhodne o ďalšom postupe.

ČTK o tom dnes informovala trenčianska krajská prokuratúra.

Zo všeobecného ohrozenia polícia v minulých rokoch obvinila štvoricu bývalých vysokopostavených manažérov a bezpečnostného technika vo fabrike. Podľa skorších informácií vraj neodstránili riziká v bezpečnosti práce v podniku, ktorý sa napríklad zaoberal likvidáciou munície. V prípade preukázania viny pred súdom im hrozí až desať rokov väzenia.

"Špecializovaný vyšetrovací tím ukončil vyšetrovanie, pričom na koniec septembra je naplánované preštudovanie vyšetrovacieho spisu. V prípade, že nebudú podané návrhy na doplnenie vyšetrovania, predloží vyšetrovateľ spis prokurátorovi s návrhom na meritórne rozhodnutie. Termín skončenia prípravného konania nie je možné stanoviť," poznamenal hovorca trenčianskej krajskej prokuratúry Marián Sipavý.

Výbuch poškodil nielen objekty v areáli VOP, ale aj okná na budovách v Novákoch a ich okolí. Okrem ôsmich obetí sa viacero ďalších ľudí pri explózii zranilo. Vo fabrike, v ktorej v súčasnosti vyrábajú napríklad granáty alebo prerábajú ostrú muníciu na cvičnú, pri manipulácii s rozbuškou utrpela tento mesiac ťažké poranenia rúk, brucha a tržné rany v hornej časti tela jedna z pracovníčok.

Hornú Nitru postihli aj banské nešťastia. Pri augustovej explózii v bani v Handlovej zomreli dve desiatky baníkov a záchranárov. V roku 2006 zasa zával v bani na hnedé uhlie pri Novákoch neprežili štyria baníci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu