Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Novým predsedom KDH sa stal Ján Figeľ

Nový predseda KDH Ján Figeľ
Nový predseda KDH Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

NITRA - Novým predsedom opozičného Kresťanskodemokratického hnutia sa dnes podľa očakávaní stal eurokomisár Ján Figeľ. Rozhodli o tom zástupcovia KDH na sneme Nitre. Figeľ, ktorý pri voľbe nemal žiadneho protikandidáta, vo funkcii nahradí Pavla Hrušovského.

Nový šéf KDH sa chce sústrediť na boj proti korupcii. "Nedá sa riešiť nič ani v rodine, ani v štáte, keď korupcia je charakteristickým javom," povedal Figeľ novinárom krátko po zvolení. V prvých dňoch vo funkcii chce pripraviť nový program strany, ktorý by mala schváliť programová konferencia. V ďalšom období podľa Figeľa nebude KDH spolupracovať so stranami, ktoré podporujú alebo zakrývajú korupciu. Konkrétne politické zoskupenia však nemenoval. V nastávajúcich krajských voľbách, ktoré sa uskutočnia v novembri, očakáva aj víťazstvo niektorých kandidátov KDH na županov.

Figeľ sa dnes uchádzal o post predsedu hnutia už po druhý raz, v októbri 2000 ho v straníckych voľbách porazil práve Hrušovský. Súčasného eurokomisára vtedy zvolili za podpredsedu pre zahraničnú politiku. Figeľa za nového šéfa KDH navrhol vo februári tohto roka Hrušovský.

Po zvolení za predsedu hnutia by sa mal Figeľ vzdať kresla v Európskej komisii, a to i napriek tomu, že mu mandát vyprší až 31. októbra. Podľa pravidiel EK totiž komisár nemôže byť aktívny aj v domácej politike. "V pondelok sa stretnem so svojim šéfom v Bruseli, aby som abdikoval na funkciu člena Európskej komisie," povedal Figel. Stretnúť sa chce aj s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Médiá už informovali, že funkciu eurokomisára pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež by mohol získať veľvyslanec pri Európskej únii Maroš Šefčovič.

Figeľ je v poradí tretím predsedom KDH. Hnutie po jeho vzniku viedol Ján Čarnogurský, ktorého v roku 2000 vystriedal Hrušovský. KDH je v súčasnosti štvrtou najsilnejšou stranou na slovenskej politickej scéne. Podľa augustového prieskumu agentúry Median SK by ju volilo 9,5 percenta voličov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu