Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Čaplovič: Vodohospodári zrušili zmluvu s firmou Xiland

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vodohospodári zrušili spornú zmluvu s firmou Xiland o údajne nevýhodnom prenájme pozemkov pri Dunaji, ktorú uzavreli počas bývalého vedenia ministerstva životného prostredia na čele s nominantmi SNS.

V diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to dnes povedal vicepremiér a zastupujúci minister životného prostredia Dušan Čaplovič (Smer-SD).

Vypovedanie zmluvy s neznámou spoločnosťou Xiland podpísali podľa Čaploviča v piatok riaditelia štátnych spoločností Slovenský vodohospodársky podnik a Vodohospodárska výstava Bratislava. Kontrakt o prenájme 300 hektárov pozemkov v lokalite Jarovecké jazero označili viaceré médiá za nevýhodný. Súkromná spoločnosť Xiland mala získať pôdu bez vypísania súťaže na 99 rokov za 50 halierov (1,7 centu) za meter štvorcový ročne.

Čaplovič sa funkcie zastupujúceho ministra životného prostredia ujal koncom augusta po tom, čo premiér Robert Fico (Smer-SD) odobral tento post koaličnej SNS. Od nástupu do kresla nechal vypovedať viaceré sporné zmluvy z obdobia, keď ministerstvo riadili úradníci nominovaní stranou Jána Slotu. Nariadil napríklad zrušenie zákazky na likvidácii popolčeka z teplární za 85 miliónov eur (takmer 2,6 miliardy Sk) pre krupinskú firmu Esco. Americkej firme Interblue Group zas zrušil predkupné právo na ďalšie emisie oxidu uhličitého. Odvolal tiež viacerých vysokých štátnych úradníkov ministerstva; odísť musel aj generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Bratislava Roman Straka práve pre údajnú nečinnosť pri riešení výpovede sporného prenájmu pozemkov firme Xiland.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu