Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Slovensko kleslo v rebríčku ekonomickej slobody o 6 priečok

Ilustračná foto
Ilustračná foto

BRATISLAVA - Slovensko pokleslo v rebríčku ekonomickej slobody o šesť priečok na 26. miesto, skončilo však pred ostatnými krajinami Vyšehradskej štvorky.

Ekonomicky najslobodnejšou krajinou sveta zostal Hongkong, na chvoste spomedzi 141 hodnotených krajín sa umiestnilo Zimbabwe, informovala dnes mimovládna Nadácia F. A. Hayeka. Česko obsadilo 54. priečku. Index zostavilo z údajov roku 2007 Economic Freedom Network.

Slovensko dostalo v indexe hodnotenie 7,52 bodu, čo je podľa tvorcov hodnotenia porovnateľné s krajinami ako Nemecko, Island či Nórsko. "Do hodnotenia indexu ekonomickej slobody sa premietajú prvé kroky novej vlády," povedal výkonný riaditeľ nadácie Martin Chren.

Pokles v rebríčku podľa neho zaznamenalo Slovensko napríklad pre novelu Zákonníka práce, ale aj pre údajne vyššiu korupciu, cenovú kontrolu či nižšiu ochranu súkromného vlastníctva. Najlepšie umiestnenie dosiahla krajina v oblasti slobody medzinárodného obchodu, vysoké hodnotenie dostalo aj v oblasti menovej stability.

Index ekonomickej slobody zostavuje 75 mimovládnych organizácií z celého sveta pod hlavičkou Economic Freedom Network a pod vedením kanadského Fraser Institute z údajov z roku 2007. Index sleduje 42 ukazovateľov v piatich oblastiach. Najslobodnejší Hongkong dosiahol 8,97 bodu z desiatich možných. Podľa nadácie sa v budúcnosti pozícia Slovenska môže ďalej zhoršovať, a to najmä pre zvyšujúci sa deficit verejných financií.

Vybrané umiestnenia v Indexe ekonomickej slobody 2007, podľa Economic Freedom Network:

1. Hongkong
2. Singapur
3. Nový Zéland
4. Švajčiarsko
5. Chile
6. USA
7. Írsko
8. Canada
9. Australia
10. Veľká Británia
13. Rakúsko
26. Slovensko
27. Nemecko
38. Maďarsko
54. Česko
74. Poľsko
157. Zimbabwe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu