Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ruský prezident Putin ukončil prvú návštevu Slovenska

Vladimír Putin
Vladimír Putin

BRATISLAVA - Z bratislavského letiska dnes krátko po 16:00 odletel ruský prezident Vladimír Putin s manželkou Ľudmilou. Ukončil tak svoju prvú návštevu Slovenska. Na letisku sa s ním rozlúčil minister zahraničných vecí Eduard Kukan.

Ruský prezident sa dnes ráno na Slavíne stretol so slovenským partnerom Ivanom Gašparovičom, kde si uctil pamiatku padlých sovietskych vojakov. K pamätníku 2. svetovej vojny položili prezidenti vence. Obe hlavy štátov poďakovali všetkým, ktorí sa zúčastnili na oslobodzovaní.

Prvý muž Ruskej federácie sa dnes stretol aj s predsedom parlamentu Pavlom Hrušovským. Ten sa na rokovaní s Putinom zaujímal o pripravované zmeny v ruskom volebnom systéme a či nie je zámer zmenou volebného systému oslabiť demokraciu v Rusku. Hrušovský s Putinom hovoril aj o vytvorení tzv. spoločenskej komory, ktorá by mala vzniknúť pri ruskom parlamente. Jej úlohou by malo byť analyzovanie zákonov a kontrolovanie zložiek federálnej vlády.

Hrušovského ruský prezident ubezpečil, že komora nemá obmedziť parlament, ale má vytvoriť nový kanál na komunikáciu štátnych orgánov s verejnosťou. Na rokovaní Putin takisto zdôraznil, že Rusko chce riešiť situáciu v Čečensku a na Kaukaze dlhodobo, potrebuje však na to vytvoriť bezpečné prostredie a stabilnú ekonomickú situáciu.

Najmä o rozvoji bilaterálnej ekonomickej spolupráce dnes hovoril Putin na rokovaní s premiérom Mikulášom Dzurindom. Putin ešte pred rokovaním vyhlásil, že medzi Slovenskom a Ruskom prúdi "slušný" vzájomný obrat tovaru, avšak stále nedosahuje možnosti oboch krajín. Na rokovaní Putin Dzurindovi prezradil, že o odkúpenie podielu ruskej spoločnosti Jukos v slovenskom Transpetrole majú záujem dve firmy.

Dzurinda pred novinármi nekonkretizoval, o aké firmy ide, dodal len, že ešte dnes bude o tejto skutočnosti informovať ministra hospodárstva, aby celá záležitosť dopadla v prospech záujmu Slovenska. Napriek očakávaniam sa dnes premiér počas rozhovoru s Putinom okrajovo dotkol aj témy dodržiavania ľudských práv a demokratizácie v Rusku. Pôvodne však slovenskí predstavitelia vrátane Dzurindu naznačovali, že túto otázku v rámci Putinovej návštevy Slovenska neotvoria.

Putin v tejto súvislosti informoval, že informácie o vývoji v Rusku neraz nezodpovedajú realite, alebo tomu ako ho vníma on sám. Ruský prezident však má podľa premiéra záujem na presadzovaní demokracie v Rusku. Rozhovor medzi štyrmi očami dnes absolvoval Putin aj s prezidentom Ivanom Gašparovičom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu