Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dzurinda s Putinom okrajovo hovoril aj o ľudských právach

Vladimir Putin a Mikuláš Dzurinda
Vladimir Putin a Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Napriek očakávaniam sa dnes premiér Mikuláš Dzurinda počas rozhovoru s ruským prezidentom Vladimirom Putinom okrajovo dotkol aj témy dodržiavania ľudských práv a demokratizácie v Rusku.

Pôvodne však slovenskí predstavitelia vrátane Dzurindu naznačovali, že túto otázku v rámci Putinovej návštevy Slovenska neotvoria. Putin v tejto súvislosti informoval, že informácie o vývoji v Rusku neraz nezodpovedajú realite, alebo tomu ako ho vníma on sám. Ruský prezident však má podľa premiéra záujem na presadzovaní demokracie v Rusku.

Premiér dnes vyhlásil, že svoj názor na túto problematiku nikdy neskrýval. "Každá doba má však svoje priority," dodal po rokovaní s prvým mužom Ruska a dodal, že "politika sa nerobí tak, poviem niekomu dve vety a mám fajront."

Podľa Dzurindu slovenská strana vyjadruje svoj postoj zásadným spôsobom. Dôkazom je okrem iného to, že Slovensko malo najviac pozorovateľov počas volieb na Ukrajine, či to, že novému ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Juščenkovi gratuloval ešte skôr, ako bol oficiálne potvrdený. Slovensko preukázalo podľa neho svoj postoj aj zorganizovaním verejného prejavu amerického prezidenta Georga Busha, v ktorom odzneli mnohé posolstvá.

Hoci väčšinu času dnešného rokovania s Putinom venovali obaja predstavitelia ekonomickým témam, okrajovo sa dotkli aj vízovej politiky medzi Ruskom a Slovenskom. Ruského partnera Dzurinda informoval o tom, že Slovensko má záujem na postupnej liberalizácii vízovej povinnosti, ale v súlade s politikou Európskej únie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu