Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Turského nástupca by mal zrušiť sporné zmluvy

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Nový minister životného prostredia by mal zrušiť alebo vypovedať všetky sporné zmluvy, ktoré uzatvorili nominanti koaličnej SNS. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico, ktorý v stredu oznámil, že nechá odvolať súčasného ministra životného prostredia Viliama Turského a odoberie rezort SNS.

Národniari tiež podľa predsedu vlády nedostanú po strate kresla vo vláde žiadne kompenzácie.

"Robert Fico očakáva, že nové vedenie rezortu životného prostredia urýchlene pristúpi k potrebným právnym krokom vedúcim k zrušeniu respektíve k jednostrannému vypovedaniu kontroverzných zmlúv týkajúcich sa prenájmu pozemkov, predaja emisií a takzvaného popolčekového tendra," uviedla premiérova hovorkyňa Silvia Glendová.

Fico v stredu uviedol, že požiada prezidenta Ivana Gašparoviča o odvolanie Turského a zároveň rezort životného prostredia národniarom odoberie pre kontroverzné kroky jej nominantov na čele ministerstva. Turský totiž čelil kritike za sporné výberové konanie na odstránenie popolčeka z odkalísk teplárenských spoločností za 85 miliónov eur (takmer 2,6 miliardy Sk), ktoré uskutočnila firma podriadená ministerstvu.

Počas pôsobenia jeho predchodcu Jána Chrbeta zase Slovensko údajne nevýhodne predalo emisné limity. Štátny vodohospodársky podnik zas minulý rok prenajal bez súťaže 300 hektárov pozemkov v okolí Jarovského ramena neďaleko Bratislavy po 50 halierov (1,7 centu) za štvorcový meter ročne na celých 99 rokov. Fico bude od nového ministra tiež očakávať, aby preskúmal všetky zmluvy, ktoré uzavreli ministri za SNS. Posúdiť by mal tiež, či pristúpi k personálnym zmenám na úrade.

"Nový minister životného prostredia dostane za úlohu vyhodnotiť pôsobenie a zodpovednosť ďalších vysokých štátnych úradníkov a tam, kde to bude nevyhnutné, pristúpiť k ich výmene," dodala Glendová.

Slota po stredajšom rozhodnutí premiéra reagoval, že SNS zatiaľ zostane vo vládnej koalícii. Vyhlásil tiež, že za zníženie počtu kresiel vo vláde bude SNS chcieť "kompenzácie", nespresnil však, čo bude žiadať.

Fico však uviedol, že svoje rozhodnutie odobrať rezort SNS nebude ničím kompenzovať. Odvolanie Turského bude desiatou výmenou vo Ficovej vláde.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu