Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ochranári žiadajú premiéra, aby vymenil P. Ruska

Pavol Rusko
Pavol Rusko

BRATISLAVA - Mimovládne ochranárske organizácie združené v Ekofóre v otvorenom liste premiérovi Mikulášovi Dzurindovi uvádzajú dôvody, pre ktoré by mal minister hospodárstva Pavol Rusko odstúpiť. Mimovládni prišli s podobnou žiadosťou už v lete minulého roka.

Ako sa uvádza v liste, ktorý agentúre SITA za Ekofórum poskytol Marcel Zajac, Rusko minulý rok "naše dôvody nevyhodnotil ako dostatočné na to, aby vládu opustil, ale ani nezmenil svoj štýl práce pri spravovaní vecí verejných. A to nás mrzí dvojnásobne."

Minister Rusko svojím vyjadrovaním podľa zelených dáva najavo aroganciu voči environmentálne cítiacim občanom a mimovládnym organizáciám, voči prírode, kultúre, celkovo voči spoločnosti na Slovensku i voči politickým partnerom a médiám. Ochranári preto žiadajú premiéra, aby spolu s koaličnými partnermi posúdil ich dôvody a zvážil výmenu na poste ministra hospodárstva.

Ako pre SITA povedal hovorca ministerstva hospodárstva (MH) Maroš Havran, snahou ministra Ruska je, aby sa zlepšovalo životné prostredie a životná úroveň občanov. Chce to dosiahnuť zvyšovaním počtu pracovných miest v tých regiónoch, ktoré to potrebujú, hlavne na východnom a strednom Slovensku.

Podľa Havrana minister hospodárstva koná všetky kroky v medziach zákona. "Pavol Rusko zákony neporušoval, neporušuje, ani porušovať nebude," dodal Havran. Podľa slov hovorcu vlády Martina Marušku vzal Mikuláš Dzurinda list na vedomie.

Ochranári tvrdia, že nie je vhodné, aby Rusko ostal vo funkcii z niekoľkých dôvodov. Porušuje zákon o slobodnom prístupe k informáciám, keď odmieta sprístupniť zmluvy medzi SR a súkromnými spoločnosťami ako aj ďalšie materiály na rokovanie vlády o nakladaní s verejným majetkom, uvádza sa v otvorenom liste.

Nerešpektoval vlastnícke práva, keď dal súhlas na výstavbu závodu Hyundai/Kia na súkromných pozemkoch bez súhlasu vlastníkov, argumentujú ochranári. Mimovládne organizácie takisto poukazujú na to, že Rusko podlieha tlaku lobistických skupín a zamieňa súkromný záujem s verejným, napríklad pri blokovaní zálohovania PET fliaš.

Ako sa ďalej píše v liste, šéf rezortu hospodárstva opakovane porušuje kompetenčný zákon, keď sa snaží o presun štátnych pozemkov v Tatranskom národnom parku do nižšieho stupňa ochrany, i keď sa pokúša riešiť problém s dostavbou SND.

Minister hospodárstva zneužíva podľa Ekofóra svoj vplyv ako vlastník súkromného elektronického média nielen na propagáciu svojej strany, ale aj na tendenčné informovanie o svojich počinoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu