Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ukrajinské železnice obnovili nákladnú železničnú dopravu

KOŠICE - Ukrajinské železnice dnes podvečer obnovili nákladnú železničnú prepravu na Slovensko cez priechod v Maťovských Vojkovciach.

Potvrdila to hovorkyňa železničného dopravcu ZSSK Cargo Slovakia Margaréta Grecová. Dopravu zastavili v utorok pre údajne nebezpečné skenovacie zariadenie, ktoré vraj ohrozovalo zdravie rušňovodičov. Slovensko tlaku Ukrajiny ustúpilo a skener, ktorý slúži napríklad na odhaľovanie pašovaného tovaru, vyplo.

"Vlaky začali s riadnou premávajú cez priechod v Maťovských Vojkovciach, plná preprava pokračuje aj cez prekladisko v Čiernej nad Tisou," uviedla Grecová. Dodala, že prvý vlak prešiel o 18:25.

Hranica s Ukrajinou je vonkajšou hranicou schengenského priestoru bez hraničných kontrol. Skener Slovensko vyplo ešte v utorok. Podľa ministra dopravy Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) by totiž straty pre zastavenú dopravu boli podstatne vyššie ako prípadné zachytenie pašovaného tovaru.

Cez železničný priechod v Maťovských Vojkovciach prejde pri plnej prevádzke denne priemerne 12 nákladných vlakov. Tie prevážajú najmä železnú rudu, uhlie, drevo a chemické a ropné produkty. Zásobovacia trasa je dôležitá napríklad pre hutnícku spoločnosť U. S. Steel Košice, širokorozchodná trať z priechodu vedie priamo do areálu podniku. Rudu, prevážanú cez priechod, však odoberajú aj oceliarne v Rakúsku či Česku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu