Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ukrajina zastavila nákladné vlaky na Slovensko

KOŠICE - Ukrajina dnes predpoludním zastavila jazdy nákladných vlakov na Slovensko cez hraničný priechod Maťovské Vojkovce. Dôvodom je skenovacie zariadenie na odhaľovanie napríklad pašovaného tovaru, ktoré podľa ukrajinskej strany ohrozuje zdravie rušňovodičov. Potvrdila to hovorkyňa nákladného železničného dopravcu ZSSK Cargo Slovakia Margaréta Grecová. Dlhodobejší výpadok v zásobovaní môže ohroziť niektoré slovenské podniky.

"Ukrajinská strana zastavila premávku jednostranne, neupresnila pritom na ako dlho," uviedla Grecová. Premávku zastavila Ľvovská dráha Ukrajinských železníc, ktorá tvrdí, že pri prechode skenovacím zariadením sú jej rušňovodiči vystavení niekoľkonásobne vyššiemu žiareniu, ako v bežnom prostredí.

Skener, ktorý prevádzkuje Colná správa, muselo Slovensko na priechod inštalovať po vstupe krajiny do schengenského priestoru bez hraničných kontrol v roku 2007. Zariadenie pred spustením do prevádzky testoval Úrad verejného zdravotníctva, ktorý prípadné negatívne vplyvy na človeka nepotvrdil, poznamenala Grecová.

Problém už začalo riešiť ministerstvo dopravy. "Na ministerstve zasadla medzinárodná komisia, tá uznala, že žiarenie je hlboko pod prípustnými limitmi, je čudné, že to ukrajinská strana nerešpektuje," uviedol hovorca ministerstva Stanislav Jurikovič. Rezort preto požiada o pomoc ministerstvo zahraničných vecí.

Podľa Jurikoviča je priechod v Maťovských Vojkovciach strategický a ministerstvo chce spor čo najrýchlejšie vyriešiť. "Žiadosť ministerstva dopravy sme zatiaľ nedostali, hneď ako ho dostaneme, budeme ho v rámci našich kompetencií riešiť," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Ukrajinské železnice na problém upozorňovali už v minulosti, na návrhy riešení slovenského nákladného železničného dopravcu však podľa Grecovej nepristúpili. Železnice napríklad navrhovali, aby vlaky cez hranicu viedli slovenskí rušňovodiči, alebo aby vlaky prechádzali po trati, ktorá skener obchádza. Viaceré slovenské médiá pritom upozornili, že za postupom ukrajinských železníc môže byť tlak pašeráckej mafie.

Odstávka sa nedotkla prepravy na druhom nákladnom železničnom priechode, prekladisku v Čiernej nad Tisou. V prekladisku totiž skenovacie zariadenie inštalované nie je, keďže všetok tovar sa prekladá na nové vlaky.

Železničný priechod Maťovské Vojkovce je nevyhnutný pre zásobovanie viacerých spoločností. Cez priechod sa prevážajú najmä sypké substráty, uhlie či železná ruda. Od týchto dodávok je napríklad úplne závislá hutnícka spoločnosť U. S. Steel Košice.

"Sledujeme a vyhodnocujeme vzniknutú situáciu a veríme, že vlády Slovenska a Ukrajiny veľmi rýchlo vyriešia tento problém. Súčasný stav je pre nás neakceptovateľný," uviedol hovorca spoločnosti Ján Bača. Širokorozchodná trať cez Maťovské Vojkovce pokračuje až priamo do areálu hutníckeho podniku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu