Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Na protest v Prešove prišlo asi 600 ľudí

Zobraziť galériu (8)

PREŠOV - Nacionalistického zhromaždenia v centre Prešova sa dnes zúčastnilo asi 300 sympatizantov združenia Nové slobodné Slovensko, pochod podporilo tiež zhruba 300 obyvateľov Prešova. Protestujúci prišli vyjadriť nesúhlas s postupom polície, ktorá minulý týždeň rozohnala protirómsky pochod v Šarišských Michaľanoch.

Na zhromaždených čakala skupina antifašistov, polícia ich však z námestie vytlačila. Protest sa zaobišiel bez incidentov. "My tu chceme žiť, prestaňte nás biť" alebo "Spravodlivosť pre všetkých", skandovali účastníci protestu. Nad hlavami zväčša mladých ľudí viali čierne vlajky a slovenské zástavy. Viacerí si tváre zakryli šatkami či tmavými okuliarmi.

"My nie sme tí, ktorí kradnú, vraždia, sme len ľudia s láskou a nádejou k tomuto národu," tvrdila jedna z rečníčok na zhromaždení, ktoré začalo štátnou hymnou. V podobných vyjadreniach pokračovali aj ďalší rečníci. Na zhromaždenie prišlo viacero starších obyvateľov Prešova.

"Mám pocit, že všetci obyvatelia východného Slovenska už majú negatívnu skúsenosť s Rómami," povedal pred začiatkom protestu 65-ročný Prešovčan. Protest skončil po približne dvoch hodinách, jeho účastníci dostali na záver stužky vo farbách trikolóry. Hlavný organizátor Radovan Novotný pred novinármi odmietol, že cieľom protestu malo byť vyvolávanie protirómskych nálad.

Podobné zhromaždenie na budúci týždeň zvolala do Krompách extrémistická Slovenská pospolitosť. Rada mimovládnych organizácií rómskych komunít s dvoma mimoparlamentnými politickými stranami ešte vo štvrtok odsúdili organizovanie protirómskych zhromaždení, vlastné akcie nepripravujú.

Protest v Prešove vyvolali udalosti v Šarišských Michaľanoch, kam uplynulú sobotu zvolala Slovenská pospolitosť protirómske zhromaždenie. To reagovalo na útoky obyvateľov rómskej osady zo susednej obci Ostrovany, po ktorých v Šarišských Michaľanoch jedna žena zomrela a jeden muž utrpel ťažké zranenia. Protirómske nálady sa v uplynulých mesiacoch stupňovali aj v okolitých krajinách, najmä v Maďarsku a Česku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu