Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kaliňák: Problémy nemôžu riešiť extrémisti

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák

BRATISLAVA - Zvýšením počtu policajtov ide vláda riešiť problém vysokej majetkovej kriminality, ktorá je príznačná aj pre lokality súžitia väčšinového a rómskeho obyvateľstva.

"Je dôležité, aby taká vulgárnosť z toho spolužitia, ktorej čelia obyvatelia v týchto dedinách, aby sa vytratila, a to správanie medzi oboma skupina práve prítomnosť policajta výrazne mení," vyhlásil na tlačovej besede po skončení rokovania vlády minister vnútra Robert Kaliňák.

Do desiatich dní sa v najrizikovejších lokalitách Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja rozmiestni 300 skúsených policajtov, ktorí posilnia miestne oddelenia v oblastiach s vysokou majetkovou kriminalitou. "Nikto si nemôže zakryť oči, že existuje rómska kriminalita, " povedal Kaliňák a dodal, že to nie je len kriminalita, ale často aj všeobecné správanie medzi skupinami žijúcimi v daných obciach alebo osadách.

"Niekedy je to trestný čin, niekedy je to priestupok, niekedy je to obyčajná ľudská drzosť," vysvetľoval Kaliňák. Ako dodal, aj napriek tomu, že vo viacerých obciach s väčšou rómskou komunitou sú štatistické čísla kriminality pozitívne, nestačí to, aby sa občania cítili pokojne a bezpečne. Preto chce prítomnosť policajtov v niektorých lokalitách zvýšiť.

"V žiadnom prípade nemôžu tento problém riešiť extrémisti, musia ho riešiť orgány, ktoré sú na to určené," povedal Kaliňák. Vláda mu schválila materiál umožňujúci prijať 300 nových policajtov, ktorí postupne nahradia tých, čo sú povolaní do rizikových oblastí. Náklady na nových policajtov predstavujú 10 miliónov € ročne, zaplatí ich rezort vnútra z vlastnej rozpočtovej kapitoly.

Materiál pripravovali niekoľko mesiacov, súčasné udalosti jeho prijatie urýchlili. "Súhlasím s ministrom vnútra v tom, že si nemôžeme zakrývať oči, že Rómovia, ak zoberieme ich počet a ich pomer k celkovému počtu obyvateľov na Slovensku, páchajú podstatnú časť kriminality - stačí si otvoriť dvere na väzenskom zariadení," povedal premiér Robert Fico.

Podľa neho netreba hľadať ďalšie represívne nástroje, na tlačovej besede spomenul aj emotívne schvaľovanie farmárskeho zákona, ktorý sa v určitej podobe podľa Fica dostal aj do nového Trestného zákona, ako aj zásadu trikrát a dosť.

"Trestný zákon a represia sú dostatočné, otázka je, či to rieši problém rómskej kriminality," uviedol Fico a dodal, že treba robiť aj prevenciu. Podľa neho bude v najbližšom období v tejto oblasti boja s kriminalitou represia dominovať.

Fico je skeptický, nemyslí si, že sa problém rýchlo vyrieši, lebo má korene v začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia, keď mnoho Rómov podľa Fica aj z objektívnych dôvodov prestalo mať pracovné návyky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu