Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dzurinda manipuluje, ekonomika rastie, tvrdí vláda

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda podľa hovorkyne premiéra Silvie Glendovej hrubo manipuloval s faktami, keď vyhlásil, že "aktuálny obraz slovenskej ekonomiky nie je dobrý", lebo zamlčal, že podľa dnes zverejnených zistení Eurostatu dosiahla slovenská ekonomika v druhom štvrťroku rast 2,2% oproti prvému štvrťroku 2009.

Ako uviedla v porovnaní jednotlivých kvartálov tohto roka sa teda ukazuje, že Slovensko aktuálne zaznamenáva hospodársky rast a je na tom lepšie, ako priemer eurozóny, či priemer celej EÚ. Odborníci to jednoznačne pripisujú vládnym stimulom. „Takže Dzurindova kritika vlády je falošná, nepravdivá a zákerná,“ uviedla.

Dzurinda dnes kritizoval, že od marca prakticky nezasadá protikrízová rada, problémy sa prehlbujú a narastajú. Upozornil na výrazný prepad ekonomiky, ktorého najsmutnejším dôkazom je, že ľudia prichádzajú o prácu.

Dzurinda zdôraznil, že nezamestnanosť v júni na Slovensku rástla štyrikrát rýchlejšie ako v Maďarsku a dvakrát rýchlejšie ako v Českej republike. Vláda sa tým podľa neho nezaoberá. Miesto toho sa premiér Robert Fico producíruje po bratislavských stavbách a automobilkách, kde nič nerieši. Dzurinda tiež kritizoval Fica a vládu na základe článku z Hospodárskych novín za kauzu predaja emisií.

„Úrad vlády SR má k dispozícii list šéfredaktorovi Hospodárskych novín. Chargé d'affaires japonského veľvyslanectva pán Kubota v ňom uvádza, že dnešný článok pani Ruttkayovej ho veľmi prekvapil. Japonské veľvyslanectvo podľa neho nemá žiadne informácie o rokovaniach medzi MŽP SR a japonskou agentúrou NEDO, vrátane ceny. Článok teda nezodpovedá faktom a je v rozpore s pravdou, a preto pán Kubota dôrazne žiada o opravu v novinách,“ uviedla Glendová.

Na základe tohto listu a údajov Eurostatu považuje Úrad vlády SR celú dnešnú tlačovú konferenciu Dzurindu za bezpredmetnú a podľa Glendovej "Pavol Frešo by sa mal konečne zamyslieť, či chce naďalej svoju predvolebnú kampaň na župana stavať na klamstvách“. SDKÚ-DS podá na Generálnej prokuratúre SR podnet pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa alebo pri spravovaní majetku štátu v kauze predaja emisných kvót.

Ako uviedol dnes na tlačovej besede predseda strany Mikuláš Dzurinda, SDKÚ-DS má podozrenie, že zámerným konaním Slovenská republika prišla o obrovské peniaze. Vláda podľa neho okradla ľudí minimálne o 2,2 mld. korún (73 mil. €). Upozornil, že ide o politickú zodpovednosť vlády a premiéra Roberta Fica. Hospodárske noviny (HN) dnes napísali, že v prípade predaja emisných kvót japonská štátna agentúra už bola pred podpisom memoranda o dohode so Slovenskom, po ktorom nasleduje už podpis zmluvy. Slovensko sa im však podľa zistení denníka už neozvalo.

Podľa Hospodárskych novín Japonci potvrdili aj to, že by naše emisie kúpili za podobnú sumu ako od Česka či Maďarska – v prvom prípade išlo o desať eur za tonu, v druhom o viac ako 13 €. Slovensko predalo svoje kvóty firme Interblue Group po päť eur za tonu. Kauzou predaja voľných emisných kvót sa už polícia zaoberá. Koncom júla TV Markíza informovala, že na Generálnu prokuratúru prišli dve podania od občanov, ktoré postúpila miestnym prokuratúram.

Prvé oznámenie podala v polovici júna žena z Kysuckého Nového Mesta, ktorá to podľa TV Markíza považovala za svoju občiansku povinnosť. Podanie sa dostalo na doplnenie na políciu, kde sa ním zaoberá Úrad boja proti korupcii Policajného zboru SR. Podľa televízie druhé podanie dal muž z Bratislavy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu