Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Testy DNA očistili meno muža po 23 rokoch väzenia

WASHINGTON - Texasana odsúdeného na doživotné väzenie prepustili po 23 rokoch po tom, ako testy DNA dokázali jeho nevinu, informoval vo svojom vyhlásení jeho právny zástupca.

Sudca rozhodol v piatok o prepustení Ernesta Sonniera, uviedol Alba Morales, ktorý pracuje pre advokátsku organizáciu Innocence Project. Štyridsaťšesťročného Sonniera odsúdili za znásilnenie, ku ktorému došlo na Vianoce v roku 1985. Z testov vyplýva, že skutok nespáchal.

"Je to komplikovaný prípad, ale záver je jasný: Ernest Sonnier je nevinný a jeho dlhá nočná mora sa chýli ku koncu," povedal Morales. "Vykonali sme deväť kôl testov DNA na rôznych častiach dôkazov. Ani kúsok dôkazu nespája Ernesta s týmto zločinom, ale testy DNA poukazujú na dvoch zjavných páchateľov," dodal. Altha Davisová, Sonnierova matka, uviedla, že vždy vedela, že jej syn je nevinný, pretože v čase, keď mal spáchať zločin, boli spolu. "Trvalo to tak dlho, tak dlho," povedal Davis novinárom v Houstone. "Som šťastný a smutný zároveň," dodal.

Podľa Innocence Project je Texas americkým štátom s najvyšším počtom väzňov, o ktorých sa po testoch DNA zistilo, že sú nevinní. Od roku 1989 sa v Spojených štátoch amerických na slobodu vďaka testom DNA dostalo 241 väzňov, z toho 38 v Texase, uvádza organizácia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu