Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

RIS zrušila sobotné zhromaždenie Rómov v Šariš. Michaľanoch

Predseda RIS Alexander Patkoló
Predseda RIS Alexander Patkoló (Zdroj: SITA)

BRAISLAVA - Mimoparlamentná politická strana Rómska iniciatíva Slovenska dnes zrušila sobotné zhromaždenie Rómov v Šarišských Michaľanoch, ktorým chcela pôvodne vyjadriť nesúhlas s plánovanou víkendovou demonštráciou extrémistického občianskeho združenia Slovenská pospolitosť. Dnes o tom informoval predseda RIS Alexander Patkoló.

Slovenská pospolitosť ohlásila protest vo východoslovenských Šarišských Michaľanoch na sobotu pre údajné útoky Rómov na väčšinové obyvateľstvo. V obci cez uplynulý víkend dvojica mladíkov zo susednej rómskej osady Ostrovany napadla dôchodcu.

"RIS sa spolieha na ubezpečenie premiéra Roberta Fica o tvrdom zásahu polície proti akýmkoľvek narušiteľom poriadku a pokojného spolunažívania medzi občanmi," uviedol v dnešnom vyhlásení Patkoló. Poznamenal, že zhromaždenie Rómov sa neuskutoční "v záujme zachovania pokoja a poriadku a v záujme predídenia konfliktom a potýčkam medzi Rómami a polovojenskými neofašistickými skupinami".

Patkoló zároveň dodal, že RIS spoločne s ďalšími rómskymi mimovládnymi organizáciami zvažuje ešte počas augusta pokojné protesty a zhromaždenia Rómov. Dôvodom by mala byť nespokojnosť s prácou splnomocnenca vlády pre Rómov. "Všetko závisí od toho, ako začne úrad fungovať," povedal. Post splnomocnenca vlády nie je obsadený od 10. júna, kedy z funkcie odstúpila Anina Botošová. Riadením úradu bol dočasne poverený Ladislav Kopper, ktorý v súčasnosti už vo funkcii nepôsobí.

Vicepremiér Dušan Čaplovič (Smer-SD), pod ktorého úrad spadá, oznámi meno budúceho splnomocnenca najskôr 15. augusta na mimoriadnej tlačovej konferencii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu