Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

MK má opäť miliónový tender na správcu budov

Budova Ministerstva kultúry SR
Budova Ministerstva kultúry SR

BRATISLAVA - Rezort kultúry opäť hľadá správcu svojich objektov v Bratislave. Vyplýva to z vyhláseného verejného obstarávania, ktoré bolo zverejnené 30. júla vo Vestníku EÚ.

Firma, ktorá užšiu súťaž s kritériom najnižšej ceny vyhrá, bude objekty inštitúcií zriaďovaných Ministerstvo kultúry SR spravovať päť rokov s možnosťou predĺženia. Ide napríklad o Slovenské národné divadlo, Slovenské národné múzeum, Slovenskú národnú galériu, Univerzitnú knižnicu alebo Bibianu. Dostane za to maximálne 16,5 milióna eur až 17,26 milióna eur bez DPH. Správa a údržba sa má platiť z prostriedkov, ktoré jednotlivé inštitúcie dostávajú na tento účel zo štátneho rozpočtu.

Na rovnaký účel vyhlásilo MK SR dva tendre v roku 2007, oba však boli zrušené. Ako uviedla Petra Fejdi z tlačového oddelenia MK SR, vyhlásené verejné obstarávanie je obsahovo totožné z prechádzajúcim vyhláseným verejným obstarávaním. "Bolo však legislatívne upravené tak, aby údaje v ňom boli zharmonizované s aktuálnymi nariadeniami a smernicami Európskej únie a samozrejme aj v súlade s aktuálnymi metodickými usmerneniami Úradu pre verejné obstarávanie." Záujemcovia o účasť vo verejnej súťaži majú lehotu na predkladanie ponúk alebo žiadostí o účasť do 31. augusta do 12:00.

Ministerstvo kultúry v máji 2008 informovalo, že pokračuje v hľadaní správcu svojich objektov v Bratislave. Vlani MK SR pritom plánovalo rozšíriť ho aj na objekty v jeho správe v rámci celého Slovenska. Firmu, ktorá by za približne 16,5 mil. € - 17,26 mil. € (497 až 520 miliónov korún bez DPH) spravovala päť rokov objekty jeho 21 inštitúcií v Bratislave, začalo hľadať v prvom tendri v novembri 2007. Prvý aj druhý tender zrušili.

Prvý tender MK SR na správcu zrušil Úrad pre verejné obstarávanie 30. apríla 2008 pre nedostatky v súťažných podkladoch - nedostatočný opis predmetu zákazky. Dôsledkom toho by sa podľa úradu ponuky záujemcov nedali dobre porovnať a vybrať najvýhodnejšia. Podmienky verejného obstarávania v druhom tendri MK SR zosúladilo s pripomienkami Úradu pre verejné obstarávanie. Z aktuálnych informácií z ministerstva vyplýva, že druhý tender zrušili opäť pre zosúlaďovanie jeho podmienok s pravidlami v danej oblasti.

Víťazná firma má zaistiť údržbu budov, ich striech, sklenárske, maliarske, natieračské, murárske, manipulačné, zámočnícke, klampiarske, strážne, deratizačné a záhradnícke práce Postará sa o upratovanie, odpad, údržbu, opravy, servis a revízie vzduchotechnických, elektrických, plynových, dopravných, tlakových či protipožiarnych zariadení a ďalšie činnosti.

Ministerstvo pri vyhlásení prvých dvoch tendrov argumentovalo v ich prospech šetrením. Zároveň očakávalo, že víťazná firma ponúkne nižšiu sumu ako bola vo vyhlásenom verejnom obstarávaní. “Na základe záverov procesného auditu v rezorte, realizovaného nezávislou spoločnosťou, finančný objem vynakladaný na tieto služby doteraz dosahuje v celom rezorte ročne približne 7,2 mil. € (217 mil. Sk), čo za päť rokov predstavuje 36,015 mil. € (1 085 mil. Sk),“ povedal vlani k tendru hovorca MK SR Jozef Bednár. Zdôraznil, že údržba a správa budov je najdrahší proces v rezorte. Ak sa šetriace plány ministerstva kultúry naplnia, chce takto získané peniaze investovať do kultúrnych projektov a podujatí, avizovalo MK SR vlani.

MK SR po nástupe nového vedenia presadzuje centrálne obstarávanie aj v iných oblastiach. Pre svoje organizácie tak zabezpečilo za desiatky až stovky miliónov korún kopírovacie stroje, tlačiarenské služby, mobilné telefóny či výpočtovú techniku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu