Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Po 24 hodinách uhasili požiar v Tatrách

BRATISLAVA - Hasičom sa podarilo uhasiť požiar v Jamnickej doline v Západných Tatrách, ktorý vypukol vo štvrtok podvečer v ťažko dostupnom teréne na rúbanisku.

Dnes to povedal operačný dôstojník Tibor Gertner z Hasičského a záchranného zboru v Liptovskom Mikuláši. Miesto do dnešného rána strážila šestica hasičov pre prípad, že by vietor oheň znovu rozfúkal. Keďže požiarovisko sa už znovu nerozhorelo, lokalitu budú sledovať pracovníci urbariátu.

Škody zatiaľ neboli vyčíslené, oheň však poškodil lanovku; jeden z nasadených hasičov si pri zásahu ľahko poranil nohu.

"Požiar trval zhruba 24 hodín, definitívne sa ho podarilo uhasiť v piatok o 17:06," povedal Gertner. Poznamenal, že pod jeho intenzitu a dĺžku sa podpísalo aj slnečné počasie a sucho. Likvidáciu ohňa komplikoval okrem ťažko dostupného terénu tiež nedostatok vody na mieste požiaru.

Príčiny požiaru, ktorý hasili dve desiatky hasičov za pomoci dvoch vrtuľníkov a členov Horskej záchrannej služby, sa vyšetrujú. Gertner nevylúčil, že oheň môže vzbĺknuť aj na ďalších rúbaniskách. "Všetko závisí nielen od počasia, ale aj od správania sa človeka v lese," dodal. Požiar totiž môže vzniknúť napríklad pre odhodený tlejúci ohorok z cigarety či založením ohňa na nedovolenom mieste.

Výška škôd, ktoré deň trvajúci oheň napáchal, zatiaľ podľa Gertnera nie je známa. "Zasiahnuté bolo nielen rúbanisko, kde vysoké škody neočakávame, ale aj lanovka, kde zas budú vyššie," upozornil. V doline sa pritom ťaží drevo po vetrovej kalamite spred dvoch rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu