Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

V júli zomrelo v zahraničí 21 Slovákov, najviac v Česku

BRATISLAVA - V zahraničí zomrelo v júli, počas prvého prázdninového mesiaca, najmenej 21 Slovákov. Najviac, trinásť, ich prišlo o život v Česku. Počet nešťastí sa oproti minulej letnej turistickej sezóne výrazne nezmenil. Novinárom to dnes povedala riaditeľka Konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí Anna Juriková.

"Najviac týchto udalostí je tradične už v Českej republike, čo samozrejme nemusí úzko súvisieť iba s letnou turistickou sezónu, ale vyplýva to z toho, že tam máme predsa len najväčšiu komunitu," uviedla Juriková. Podľa hovorcu slovenskej diplomacie Petra Stana v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška počet úmrtí Slovákov v Česku mierne vzrástol. Stano zdôraznil, že v skutočnosti je úmrtí Slovákov u západného suseda viac, keďže ambasáda eviduje zväčša len tragické prípady.

Po Česku zomrelo v júli najviac Slovákov v Chorvátsku, kam každé leto smerujú tisícky turistov. Úrady tam zaevidovali šesť úmrtí slovenských občanov. V Chorvátsku podľa MZV viacerí dovolenkári porušujú často aj predpisy cestnej premávky. "Ich porušovanie má za následok nie len teda udelenie finančnej pokuty, ale v mnohých prípadoch aj odobratie vodičského preukazu," poznamenala Juriková.

V najvyhľadávanejších destináciách Slovákov, medzi ktoré patrí aj Španielsko, Taliansko či Grécko, počet okradnutých turistov zo Slovenska v poslednom období stúpol. "Či už sa jednalo o straty cestovných dokladov, iných cenností, finančných prostriedkov, napríklad zo zaparkovaných áut. Máme hlásené (...) aj okradnutia v hoteli," doplnila. Podľa Jurikovej sa krádeži dá vyhnúť uschovaním cenností v hotelovom trezore.

Zastupiteľské úrady riešia za hranicami krajiny aj kuriózne prípady. Dovolenkári požiadali o pomoc konzulov pri lúštení krížoviek či hľadaní strateného psa. "Zavolajú ľudia (...) v noci a chcú nejakú informáciu a potom zistíte, že ju chceli preto, lebo práve lúštia krížovku, alebo sa s niekým stavili," poznamenala Juriková. Upozornila, že konzulárne oddelenia by mali hlavne slúžiť pre prípady núdze.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu