Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dvaja ťažko zranení z Pohody už dýchajú sami

Nešťastie na Pohode 2009.
Nešťastie na Pohode 2009.

ŽILINA - Dvaja ťažko zranení účastníci júlového festivalu Pohoda, ktorí ležia v martinskej a žilinskej nemocnici, už dýchajú bez pomoci prístrojov.

Lekári sú však pri prognózach ich zdravotného stavu naďalej opatrní, podrobnejšie informácie plánujú zverejniť až na budúci týždeň. Informovali o tom zástupcovia nemocníc v Martine a Žiline.

"Zdravotný stav 19-ročnej dievčiny je stabilizovaný, dýcha sama a pomaly začíname s rehabilitáciou. Viac informácií zatiaľ zverejňovať nebudeme, ďalšie stanovisko poskytneme v pondelok," poznamenala prednostka Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny v nemocnici v Martine Beáta Sániová. Podrobnejších predpovedí zdravotného stavu 25-ročného muža hospitalizovaného v Žiline sa zdržali aj tamojší zdravotníci. Pripustili, že pacient začal sám dýchať, na okolie vraj reaguje jemnými posunkami.

Oboch účastníkov Pohody previezli do martinskej a žilinskej nemocnice so závažnými poraneniami hlavy. Pacienti boli v umelom spánku, s ich prebúdzaním lekári začali pred niekoľkými dňami.

Po zrútení veľkého festivalového stanu v Trenčíne bolo v opatere lekárov vo viacerých slovenských nemocniciach približne 40 ľudí. Utrpeli najmä zranenia hlavy, krku, hrudníka a chrbtice. Tragédia sa stala počas búrky, silný vietor nadvihol stan a jeho konštrukcia dopadla na účastníkov festivalu. V tom čase sa v stane zabávali stovky ľudí. Obeťou tragédie sa stal 29-ročný muž z Piešťan. Príčiny nešťastia vyšetruje polícia.

Zborený stan tento týždeň v Trenčíne začali skúmať odborníci z Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity. Znalci by sa mali pokúsiť určiť projektové, konštrukčné, výrobné či materiálové chyby na stane. Mali by tiež rozhodnúť, či prípadné chyby mali vplyv na zrútenie stanu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu