Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Csáky: Po rozkole do SMK viac ľudí vstúpilo ako vystúpilo

Béla Bugár a Pál Csáky
Béla Bugár a Pál Csáky

BRATISLAVA - Situácia v Strane maďarskej koalície (SMK) je momentálne pokojná, jej predseda Pál Csáky nemá žiadne informácie o tom, že by z nej chcel ktokoľvek vystúpiť.

"Doterajšie saldo je pre SMK plusové v tom zmysle slova, že do strany viac ľudí vstúpilo ako vystúpilo," povedal na margo pohybov v členskej základni od rozkolu v strane, po ktorom ju opustili desiatky ľudí na čele s Bélom Bugárom.

Po ich odchode zostali prázdne aj niektoré predsednícke posty na okresnej a krajskej úrovni. Tie majú byť podľa Csákyho skompletizované do konca septembra. Zasadania okresných konferencií by mali 28. augusta odštartovať Michalovce, jej členovia si po odchode Eleméra Jakaba zvolia nového šéfa a členov predsedníctva.

Podobne je na tom aj Bratislava, kde chýba nielen okresný predseda, ale aj líder krajskej rady. Funkciu krajského šéfa vykonával Vencel Mede, keďže z SMK vystúpil, touto úlohou je dočasne poverený senecký okresný predseda Rezső Duray.

Okresné konferencie sa uskutočnia pred republikovým kongresom naplánovanom na 17. októbra. Týmto termínom SMK odštartuje kampaň pre voľby do vyšších územných celkov, ktorých prvé kolo bude 14. novembra. Strana už vyberá kandidátov, prejsť však podľa stanov musia ešte cez okresné konferencie. Tie okrem toho prerokujú aj stranícky program SMK. Csáky poznamenal, že je už de facto hotový a na celoštátny kongres sa dostane až po jeho odsúhlasení okresmi.

Možný vznik ďalšej maďarskej strany na Slovensku označil Csáky za vírus politickej nekompetentnosti. Lídrom tohto subjektu, ktorý sa má volať Maďarská občianska strana za rovnoprávnosť, by mal byť János Bósza. "Považujem to za nezmysel, ako som považoval za nezmysel aj vytvorenie strany Bélu Bugára, lebo vytvoriť kvôli niektorým podnikateľom a ich záujmom stranu a takto škodiť opozícii, si myslím, že nie je celkom múdre," konštatoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu