Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Šéf nebankovky SUN dostal 8 rokov, odvolal sa

Jozef Šikrhov Zobraziť galériu (5)
Jozef Šikrhov

BANSKÁ BYSTRICA - Bývalému šéfovi nebankovej spoločnosti Sun Jozefovi Šikrhovi dnes Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici vymeral trest osem rokov väzenia.

Podnikateľ podľa súdu koncom 90. rokov pripravil stovky klientov o viac ako 200 miliónov korún (6,64 milióna eur). Šikrha sa proti rozsudku na mieste odvolal. Rozsudok nad niekdajším šéfom nebankovej spoločnosti je prvým, ktorý Špecializovaný trestný súd vyniesol.

"Podľa názoru súdu obžalovaný od počiatku vedel, že záväzky nebude môcť splniť a napriek tomu s ľuďmi uzatváral zmluvy," odôvodnil rozsudok predseda senátu. Spoločnosť Sun a ďalšie firmy, ktoré podnikateľ založil, boli po celý čas svojej existencie v strate a sľubovaný 40-percentný úrok z vkladov nebolo vraj z čoho vyplatiť. Podľa obžaloby pripravil Šikrha klientov o 444 miliónov korún (14,7 milióna eur), súd však dnes škodu vyčíslil na približne 260 miliónov korún (8,63 milióna eur).

Špecializovaný trestný súd, ktorý Šikrhu potrestal, existuje iba od minulého piatku. Jeho predchodcu, Špeciálny súd, označil Ústavný súd za protiústavný. Dôvodom boli vyššie príplatky pre špeciálnych sudcov v porovnaní s ich kolegami na iných súdoch a bezpečnostné previerky, ktorým sa sudcovia museli podriadiť.

Nový súd prebral od Špeciálneho súdu aj rozbehnuté prípady, vrátane Šikrhovho. Šikrhovi pôvodne hrozilo až 12 rokov väzenia, podľa súdu je však udelený trest primeraný aj vzhľadom na dlhý čas, ktorý od skutku ubehol. Podnikateľ by si mal trest odpykať vo väznici so stredným stupňom stráženia.

Šikrha, ktorý sa počas procesu obhajoval sám, aj dnes vinu odmietol. Z krachu spoločnosti obvinil jej dozornú radu. Podľa prokurátorky však začiatkom roku 2000 predal bonitnú časť firmy, vyhýbal sa klientom a nakoniec utiekol do zahraničia.

Nebankové spoločnosti pripravili v minulosti státisíce ľudí o celkovo 25 miliárd korún (podľa konverzného kurzu 829,85 milióna eur). Policajné zdroje hovoria o 300.000 až 350.000 poškodených. Firmy fungovali ako takzvané pyramídové hry, keď výnosy niektorým svojim klientom nevyplácali zo skutočných ziskov, ale z peňazí ďalších vkladateľov.

Na Slovensku pôsobilo asi 30 takýchto firiem. Za podvody si už odpykávajú tresty aj bývalí šéfovia ďalších nebankových spoločností, Vladimír Fruni z Horizontu a BMG Invest a Matúš Grega z firmy AGW.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu