Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Obchodníci nakúpili do zásoby vyše 4 miliardy cigariet!

BRATISLAVA - Obchodníci sa pred tohtoročným zvyšovaním spotrebnej dane z tabakových výrobkov zásobili viac ako štyrmi miliardami kusov cigariet, čo zodpovedá osem a pol mesačnému predaju. Vyplýva to z výpočtov Inštitútu finančnej politiky (IFP) na ministerstve financií, ktorý vyčíslil výber dane v súvislosti s predzásobením na 351,6 milióna eur (10,59 miliardy korún).

Obchodníci budú môcť cigarety zdanené starými sadzbami predávať do konca októbra. Efekt vyšších daní sa naplno prejaví na cene cigariet predávaných od novembra, o mesiac neskôr, ako pôvodne ministerstvo plánovalo. V priemere by mala jedna krabička zdražieť približne o 22 eurocentov (6,6 koruny).

Podľa správy IFP vystačia zásoby cigariet dlhšie ako vlani (osem mesiacov) nielen pre vyššiu mieru predzásobenia, ale aj pre nižšiu spotrebu tabakových výrobkov za prvé tri mesiace tohto roka. Ten podľa inštitútu spôsobil nielen pokles disponibilných príjmov domácností a drahšie cigarety, ale aj ich nižšie ceny v Maďarsku a Poľsku. Zásoby, ktoré slovenskí obchodníci nestihnú vypredať, budú musieť na vlastné náklady zničiť.

Zároveň si však budú môcť nárokovať vrátenie spotrebnej dane. Priemerná sadzba za cigarety sa od februára tohto roka zvýšila na 83,07 eura (2503 korún) na tisíc kusov, z pôvodných 74,03 eura (2230 korún). Zvýšiť daňové zaťaženie na dohodnutú minimálnu úroveň sa Slovensko zaviazalo v rámci prístupového procesu do Európskej únie.

Výber spotrebnej dane sa pre posunutie zavedenia nových sadzieb dane oproti plánovanému termínu z januára na február rozloží medzi roky 2008 a 2009. Objem predzásobenia vyjadrený v zaplatenej dani v roku 2008 je vo výške 134,1 milióna eur (4,1 miliardy korún), v roku 2009 dosiahlo hodnotu 217,5 milióna eur (6,6 miliardy korún).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu