Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Slovensko prichýli takmer sto Palestínčanov

BRATISLAVA - Slovensko dočasne prichýli takmer sto palestínskych utečencov a osôb pod ochranou Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov.

Vyplýva to z dohody o humanitárnom transfere, ktorú dnes v Bratislave podpísal minister vnútra Robert Kaliňák so zástupcami úradu a Medzinárodnej organizácie pre migráciu. Utečenci by mali prísť na prelome augusta a septembra.

Slovensko prijme najmä rodiny alebo ženy s deťmi z utečeneckého tábora Al Waleed, ktorý sa nachádza v púšti na území Iraku na hraniciach so Sýriou. „Žili v Bagdade, kde boli vystavení útokom a únosom. Ich domy boli spálené a skonfiškované,“ povedal novinárom zástupca riaditeľa odboru medzinárodného presídľovania UNHCR Vincent Cochetel. V púštnom tábore podľa neho žili tri roky.

Utečencov umiestnia v azylovom zariadení rezortu vnútra v Humennom. Poskytnú im tam ubytovanie i stravovanie. „Prejdú aj cez lekárske prehliadky, pripravujeme pre nich rekreačno-kultúrne aktivity. Slovenčinu sa učiť nebudú,“ poznamenal Cochetel. Centrum bude slúžiť ako modelové, uviedla regionálna riaditeľka medzinárodnej organizácie pre migráciu Argentina Szabados

„Je to príspevok solidarity, ktorý sme povinní ľuďom takýmto spôsobom ponúknuť,“ povedal po podpise dohody minister Kaliňák. Pripomenul, že ide najmä o ich záchranu, pretože na súčasnom mieste je ohrozený ich život. Kaliňák pripustil, že by u nás mohli požiadať o azyl. Myslí si však, že situácia bude iná, keďže majú byť neskôr premiestnení do tretích krajín.

Polročný pobyt utečencov bude stáť vyše 362 862 eur, zaplatí ich ministerstvo vnútra. Utečencov SR prijme na základe žiadosti vysokého komisára OSN pre utečencov Antonia Guterresa premiérovi Robertovi Ficovi z 20. marca. S ich prichýlením súhlasila minulý týždeň vláda. Dohoda vyprší mesiac po presídlení utečencov do tretej krajiny.

Okrem Slovenska prijme palestínskych utečencov aj Rumunsko. Podľa Cochetela je na mieste ešte stále najmenej tisíc utečencov, ktorí na konci roka stratia medzinárodnú ochranu UNHCR. "Hľadáme riešenia, bežíme preteky s časom," dodal. Ani Cochetel, ani Kaliňák novinárom nepovedali, kam pôjdu palestínski utečenci po uplynutí polročnej lehoty.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu