Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Podniky zatiaľ nebudú musieť likvidovať nebezpečné skládky

BRATISLAVA - Podniky zatiaľ nebudú musieť na vlastné náklady likvidovať staré nebezpečné skládky. Prezident Ivan Gašparovič totiž vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie novelu zákona o vodách, ktorá firmám takúto povinnosť ukladá. Dnes o tom dnes informovala prezidentská kancelária.

Asanáciu odpadu presadil v pléne exminister životného prostredia Ján Chrbet (SNS), novú povinnosť kritizovali zástupcovia chemického a farmaceutického priemyslu. Parlament v júni schválil ustanovenie o environmentálnych záťažiach takzvanou nepriamou novelou zákona. Proti prijatým zmenám sa postavil Zväz chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP), podľa ktorého by povinnosť likvidovať staré skládky silno zaťažila viaceré podniky v čase hospodárskej krízy a mohla by viesť k rušeniu stoviek pracovných miest.

Zástupcovia zväzu preto oslovili prezidenta, aby novelu nepodpísal. Šéf ZCHFP Roman Karlubík pred časom odhadol, že na Slovensku sú environmentálne záťaže za zhruba 100 miliárd korún (3,32 miliardy eur). Väčšina firiem ich už vraj nevytvára, pretože využívajú modernejšie technológie než v minulosti.

Zväz by tiež privítal spoluúčasť štátu na likvidácii nebezpečného odpadu z uplynulých rokov. Štát by napríklad mohol napomôcť vzniku špeciálnych podnikov, ktoré by asanovali tento druh odpadov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu