Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Sudkyňu preradili, podľa nej kvôli Harabinovi

Sudkyňa Anna Benešová
Sudkyňa Anna Benešová

BRATISLAVA - Sudkyňu bratislavského krajského súdu Annu Benešovú preložia na nižší súd. Rozhodol o tom dnes disciplinárny senát Najvyššieho súdu, ktorý uznal Benešovú vinnou. Podľa jej obhajcu za rozhodnutím nie je to, že neumožnila zvukový záznam z pojednávania, ale dva prípady, o ktorých mal jej senát rozhodovať v odvolacom konaní. Oba sa týkali žalôb Štefana Harabina na médiá, v ktorých aj uspel.

Benešová sa voči rozhodnutiu odvolala. Chýba jej odôvodnenie, prečo jej konanie bolo klasifikované ako závažné disciplinárne previnenie. Vzniesla tiež námietku zaujatosti senátu disciplinárneho súdu. Benešová označila v záverečnej reči celé disciplinárne konanie za účelové. „Nie som sudkyňou, ktorej takto položia na stôl papier, že takto rozhodneš," vyhlásila Benešová.

Disciplinárne konanie proti Benešovej iniciovala predsedníčka bratislavského krajského súdu Gabriela Šimonová preto, že sudkyňa ako predsedníčka senátu podľa nej v dvoch prípadoch zakázala zvukový záznam z pojednávania. Zároveň vraj bola arogantná voči účastníkom konania. Podľa Šimonovej z pohľadu nálezov Ústavného súdu malo byť Benešovej známe, že na vyhotovenie záznamu účastníci konania mali právo. Šimonová si myslí, že ide o skúsenú predsedníčku senátu a sudkyňu, ale nemali jej uniknúť takéto skutočnosti.

Obhajca Benešovej spochybnil, že disciplinárny návrh písala predsedníčka súdu. To, čo podpísala, podľa neho nezodpovedá jej odborným kvalitám, lebo musí vedieť, že podmienky pre závažné disciplinárne potrestanie neboli splnené. Opýtal sa, čo sa urobí so sudcom, ktorý sa opije a ožratý bude kričať po účastníkoch konania. "Pre takých nebudete už mať sadzbu..," podotkol. Obhajca tvrdil, že Šimonová sa Benešovej súkromné ospravedlnila za to, že „také podanie musela dať“. „Verím, že tento senát nepodľahne tlakom,“ povedal obhajca. Šimonová na tieto slová odmietla reagovať.

Benešová vyhlásila, že v justícii je 36 rokov, až kým jej výkon funkcie nezastavili. „Nehnevám sa, teraz aspoň viem, čo je to oddych," povedala Benešová. Za celú kariéru takú veľkú sťažnosť ako teraz nezažila v svojich prípadoch, i keď jeden účastník vždy musí byť s verdiktom nespokojný.

Bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin v prípade napokon vypovedať nebude, lebo sudkyňa a ani obhajca na tom už netrvali. „Iba z dôvodu, aby už bolo skončené toto konanie," zdôvodnila postup Benešová a dodala, že už keď nie je ministrom, tak to nepovažuje za potrebné. Keď je teraz Harabin predsedom NS SR, nemá Benešová problém „zaklopať mu na dvere a opýtať sa ho niekoľko otázok.“

Sudkyňa Benešová minulý rok viedla odvolacie konanie v spore na ochranu osobnosti medzi vtedajším ministrom spravodlivosti Štefanom Harabinom a vydavateľstvom denníka Sme Petit Press. Súd bol prerušený, lebo bývalý minister vzniesol námietku zaujatosti voči Benešovej pre jej disciplinárne stíhanie. Senát bratislavského krajského súdu v inom zložení mu v odvolacom konaní v marci tohto roku prisúdil 33 194 eur. Benešovej bol ešte predtým pridelený aj spor, ktorý viedol bývalý minister s vydavateľom denníka Plus jeden deň. Harabin aj tu podal voči sudkyni námietku zaujatosti, pretože mu prišiel podnet na jej disciplinárne stíhanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu