Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Slovenská armáda prepustila stovky ľudí

(Zdroj: SITA)

ŽILINA - Slovenská armáda od začiatku tohto roka prepustila približne 550 vojakov a 370 civilných zamestnancov. Potvrdil to hovorca ozbrojených síl Mário Pažický. V armáde v súčasnosti slúži necelých 16.000 vojakov. Prepúšťanie súviselo s reorganizáciou ozbrojených síl, ktoré majú od dnešného dňa novú štruktúru.

Pažický neuviedol, či sa v ozbrojených silách bude naďalej prepúšťať. "To je zatiaľ hypotetické a tak trochu za chodu," poznamenal. Podľa skorších informácií plánovala armáda v tomto roku prepustiť asi 580 vojakov.

Dôležitou reorganizačnou zmenou vo veliteľstve pozemných síl bolo zníženie jednotlivých odborov na tri z osem. Odbor pre operácie bude zodpovedný za výcvik v pozemných silách. Bude dohliadať aj na plánovanie, riadenie a koordináciu plnení opatrení, ktoré súvisia s použitím pozemných síl na obranu krajiny. Zároveň bude koordinovať mierové misie. Za plánovanie, riadenie a plnenie úloh v oblasti logistického a personálneho zabezpečenia bude zodpovedný Odbor pre podporu operácií. Ekonomické zabezpečenie bude mať na starosti Odbor rozvoja spôsobilostí.

"Od 1. júla prešiel do priamej podriadenosti veliteľstva pozemných síl raketometný oddiel, ktorý bol doposiaľ začlenený v štruktúre 1. mechanizovanej brigády. Ďalšou výraznou zmenou je zrušenie tankového práporu 2. mechanizovanej brigády, respektíve začlenenie jednej tankovej roty do štruktúry 21. zmiešaného mechanizovaného práporu v Trebišove," uviedli v tlačovej správe ozbrojené sily.

Obdobné odbory ako vo veliteľstve pozemných síl vznikli aj v armádnom letectve. Viacerými reorganizačnými zmenami prešli tiež základne pre letcov na Sliači, v Prešove a v Kuchyni, ako i v protilietadlovej a raketovej brigáde v Nitre. Aj veliteľstvo síl výcviku a podpory ozbrojených síl reorganizovalo štruktúry velenia, zo šiestich štábov sa vytvorili tri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu