Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Za nepoužívanie slovenčiny na úradoch budú pokuty

BRATISLAVA - Po desiatich rokoch budú na Slovensku znovu hroziť pokuty, ak úrady či firmy nebudú používať slovenčinu. Ich výška bude od septembra 100 až 5000 eur (od 3013 do 150.630 korún), rozhodli dnes poslanci.

Novela tiež zavedie povinnosť v slovenčine uvádzať všetky verejné oznamy a tabule. Proti jej prijatiu vystupovali hlavne poslanci opozičnej SMK, ktorá zastupuje záujmy zhruba polmiliónovej maďarskej menšiny. Budapešť vyjadrila nad novelou rozpaky a poľutovanie.

Finančné tresty od ministerstva kultúry budú hroziť za komunikáciu úradov, ich zamestnancov či firiem v inom jazyku, než je slovenčina. Potrestaní môžu byť aj tí, ktorí napríklad oznamy v predajniach či reštauráciách nenapíšu v štátnom jazyku. Preklad do iného jazyka môže byť umiestnený vedľa nich. Pokutu by mohli dostať aj policajti, vojaci, hasiči, súdy, reklamné agentúry a médiá, ak nebudú ovládať a používať slovenčinu. Naďalej zostane v platnosti, že v iných jazykoch je možné hovoriť len na úradoch obcí, kde žije aspoň 20-percent obyvateľov menšiny.

Poslanci sprísnili pôvodne navrhnutý postup pri udeľovaní pokút, keď ju úrady budú môcť uložiť už po jednom písomnom upozornení na prehrešok. V pôvodnej predlohe sa uvádzalo, že pokuta bude nasledovať po opakovanom upozornení.

Zákon napokon umožní niekoľko výnimiek pri požívaní štátneho jazyka. V oblastiach, kde žijú menšiny, nebude platiť povinnosť vysielať programy v slovenčine. Vo verejnoprávnej Slovenskej televízii naďalej postačí, aby bol slovenský preklad vysielania pre menšiny zabezpečený slovenskými titulkami. Nebude sa trestať nesprávna gramatika či slangové vyjadrovanie v súkromí. Zákon naďalej umožní Čechom komunikovať so slovenskými úradmi vo svojom jazyku. Úrady budú musieť prijímať dokumenty vydané v Česku.

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí v dnešnom vyhlásení oznámilo, že Budapešť rešpektuje suverénne právo každého štátu prijímať zákony. Zároveň ale vyslovilo poľutovanie nad spôsobom, akým si slovenský parlament toto právo vyložil. Miesto posilnenia spolupráce a vzájomných vzťahov vraj slovenskí zákonodarcovia "urobili rozhodnutie, ktoré je na poli medzinárodného práva znepokojujúce".

Slovenský zákon odporuje európskym normám, povedala agentúre MTI šéfka maďarských menšinových vládnych socialistov Ildikó Lendvaiová.

Autor návrhu, minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), opakovane tvrdil, že diskusie o novele by sa nemali vzťahovať výlučne na pokuty. "Podstata tejto novely spočívala v tom, aby občania (...) vo verejnom styku mali všetky potrebné informácie dostupné v štátnom jazyku," vyhlásil po hlasovaní. V rozprave časť zákonodarcov tvrdila, že sa stávali prípady, keď boli v obciach s vysokým zastúpením obyvateľov maďarskej menšiny úradné oznamy vyhlásené len v maďarčine a obyvatelia slovenskej národnosti im vôbec nerozumeli.

Viacerí opoziční poslanci však tvrdili, že novela zákona na ochranu štátneho jazyka potrebná nebola, pretože používanie slovenčiny ohrozené nie je. Obnovenie pokút podľa nich nepovedie k zvýšenej úrovni spisovného jazyka.

Schvaľovanie noriem, ktoré sa dotýkajú postavenia národnostných menšín, dlhodobo vyvolávajú ohlasy najmä u politických predstaviteľov maďarskej národnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu