Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hagyari šoféroval autobus, príde asi o vodičák

Pavol Hagyari pri propagačnej jazde.
Pavol Hagyari pri propagačnej jazde. (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Rok bez vodičského preukazu a pokuta 300 eur (9000 Sk). Také budú pravdepodobne dôsledky pre prešovského primátora Pavla Hagyariho za jeho propagačnú jazdu autobusom, na ktorého šoférovanie nemal vodičské oprávnenie.

Rozhodla o tom polícia v Prešove, potvrdil dnes dobre informovaný zdroj. Hagyari šoféroval malý autobus, aby predstavil nové vozidlá miestneho dopravného podniku.

Rozhodnutie polície zatiaľ nie je právoplatné, Hagyari sa voči nemu môže odvolať. "Polícia ukončila správne konanie, v ktorom bol priestupok riešený, sankcia bola udelená v zmysle a v medziach zákona," povedal policajný hovorca Daniel Džobanik. Podľa zákona Hagyarimu hrozil zákaz šoférovania na jeden až päť rokov a pokuta od 300 do 1300 eur (9000 až 39.000 Sk). Informáciu o udelenej sankcii Džobanik odmietol spresniť, podľa informácii sú však oba tresty na spodnej hranici sadzieb.

Výšku trestu odmietol prešovský primátor potvrdiť. "Nebudem to komentovať, vyjadrím sa v najbližších dňoch na tlačovej konferencii," povedal Hagyari.

Hagyari šoféroval autobus v máji po trase v uliciach mesta. Podľa jeho hovorkyne Kataríny Pirohovej to bola krátka propagačná jazda s inštruktorom - vodičom s oprávnením na takýto druh vozidla, ktorý počas jazdy dbal na bezpečnosť. Hagyari pred jazdou údajne absolvoval inštruktáž a cvičnú jazdu. Médiám však neskôr odmietol povedať, či vlastní vodičské oprávnenie na šoférovanie autobusu.

Prešovský primátor si sadol za volant jedného z dvoch midibusov, ktoré majú kapacitu približne 35 ľudí. Mesto Prešov ich kúpilo za 193.000 eur (5,8 milióna korún). Do prevádzky ich Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) nasadil od mája, autobusy premávajú na menej vyťažených linkách. Mestu majú priniesť úsporu nákladov.

Bežný vodičský preukaz skupiny B dovoľuje šoférovanie osobných vozidiel, ktoré okrem miesta pre šoféra nemajú viac ako osem miest na sedenie. Autá s väčším počtom sedadiel už zákon považuje za autobus, na jeho šoférovanie je potrebný preukaz skupiny D.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu