Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

SDKÚ-DS: Štát prišiel za Fica o vyše 80 miliárd

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zoznam 32 najznámejších káuz, pri ktorých mal prísť štát o vyše 80 mld. Sk (viac ako 2,65 mld. eur) zverejnila SDKÚ-DS na internetovej stránke ukradli.sk.

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda upozornil, že zo strany premiéra Roberta Fica boli často obviňovaní z „ekonomickej vlastizrady“. „Ak by sme dnes mohli hovoriť o ekonomickej vlastizrade, tak je to prehajdákanie tohto obrovského balíka peňazí,“ povedal na tlačovej besede Dzurinda s tým, že tieto peniaze sa dali použiť na rôzne sociálne programy, zatepľovanie, pomoc rodinám či ako impulzy pre naštartovanie ekonomiky v čase krízy.

Stránka mapuje kauzy ako nástenkový tender na ministerstve výstavby, predaj emisných kvót, predražený tender na elektronické mýto, nákupy v rezorte zdravotníctva či kauzu Tipos. Jej cieľom je podľa SDKÚ-DS upozorniť na obludnosť plytvania, klientelizmu a rozkrádania od nástupu tejto vlády v roku 2006. „Musíme upozorniť, že plytvanie a rozkrádanie je nielen vážny politický, kriminálny a morálny problém, ale že po roku 2006 sa postupne stalo aj makroekonomickým problémom,“ píše sa na stránke.

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš poznamenal, že stránka ukradli.sk je otvorená. Bude sa aktualizovať, rovnako aj ľudia môžu poskytovať informácie o tom, ako a kde sa plytvá. Poslankyňa Lucia Žitňanská dodala, že mnohým kauzám sa dalo zabrániť, ak by koalícia podporila ich návrhy na zúženie priestoru pre korupciu a klientelizmus. Išlo napríklad o podmienku nadobudnutia zmlúv až po ich zverejnení na internete, či opatrenia v oblasti verejného obstarávania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu