Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Pred 30 rokmi: Pri výsadku v Tatrách 7 mŕtvych

VYSOKÉ TATRY - Mala to byť rutinná akcia, letecký výsadok záchranárov vo Vysokých Tatrách sa však skončil katastrofou. Helikoptéra s deviatimi pasažiermi na palube havarovala, v jej troskách zomrelo sedem ľudí, dvaja muži prežili.

Od najtragickejšieho nešťastia v histórii slovenských záchranárov uplynie vo štvrtok 30 rokov. V roku 1979 pri ňom zomrela až štvrtina vtedajších členov Tatranskej horskej služby. "Z leteckých nešťastí vo Vysokých Tatrách sa k tejto tragédii dajú prirovnať len havárie lietadiel počas druhej svetovej vojny," uviedol súčasný riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga, ktorého otec tragédiu prežil.

Katastrofa na istý čas takmer ochromila činnosť vtedajšej THS, ktorá mala vo Vysokých a Západných Tatrách spolu 20 členov. Nešťastie sa stalo v Mlynickej doline. Na horskú službu krátko popoludní oznámili, že na svahu ostala nemecká turistka, ktorá si zranila nohu pri páde na snehu. Záchranári okamžite vyrazili na pomoc, miesto, kde sa turistka nachádzala však presne nepoznali.

Po chvíli krúženia mal preto nasledovať výsadok niekoľkých mužov. Okrem šiestich záchranárov boli na palube vrtuľníka aj traja členovia posádky. Čo sa presne v momente nehody stalo, nie je stále úplne jasné. Spodná časť helikoptéry pravdepodobne narazila do skalnatého masívu, nasledoval pád a explózia stroja, poznamenal Janiga. Výbuch helikoptéry bol podľa neho dobre viditeľný zo širokého okolia. K miestu nešťastia okamžite vyrazili desiatky dobrovoľných záchranárov či vlekárov, ktorí v tom čase o regióne pracovali.

Do oblasti vzápätí stiahli záchranárov z iných pohorí. Priamo na mieste zomreli šiesti ľudia, traja vyviazli so zraneniami. Jeden z nich však po niekoľkých dňoch vážnemu poškodeniu pľúc podľahol. Dvaja muži, ktorí nešťastie prežili, sa s tragédiou a zdravotnými následkami dokázali vyrovnať. Záchranár a horolezec Ladislav Janiga sa po mesiacoch liečby vrátil k horským záchranám, zo služby odišiel do dôchodku pred niekoľkými rokmi.

Český pilot Svatopluk Nitsch ostal ďalej pilotom, poznamenal Janiga. Hoci nešťastie si pozostalí obetí pripomínajú každoročne, na mieste tragédie nestojí žiadny pamätník. "Je to odľahlé miesto, cesta k nemu trvá dve hodiny, pomník pre profesionálne obete hôr je na cintoríne v Novom Smokovci," dodal Janiga. Haváriu však priamo v teréne stále pripomínajú trosky helikoptéry, všetky sa totiž ani po 30 rokoch nepodarilo odstrániť. Tragické výročie si priamo na mieste aj tento rok 25. júna pripomenú pietnou spomienkou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu