Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odtlačky prstov sa začnú na pasy snímať od 22. júna

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Už v pondelok 22. júna sa začnú vydávať slovenské pasy s druhým biometrickým údajom, poplatky zostávajú rovnaké. Okrem prvého biometrického údaja, ktorým je podoba tváre, bude v nových pasoch ďalší, a tým sú odtlačky prstov.

Odtlačky nie je možné z technických dôvodov dodatočne vložiť do čipu už vydaných pasov. Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Polačiková, odtlačky sa nebudú odoberať deťom mladším ako 12 rokov. Počas skúšobnej fázy sa ukázalo, že kvalita odtlačkov prstov u detí, najmä malých detí nie je dostatočná, Európska komisia preto navrhla zaviesť výnimku. Podobná výnimka bude tiež zavedená pre osoby, ktoré nie sú fyzicky schopné odtlačky prstov poskytnúť.

Z technických dôvodov budú na oddeleniach dokladov určité obmedzenia. Vo štvrtok 18. júna od 12:00 a v piatok 19. júna nebudú prijímať žiadosti o vydanie cestovného pasu, nebudú sa vydávať hotové pasy ani vykonávať žiadne zmeny, tieto služby začnú poskytovať až od pondelka. Obmedzenia sa netýkajú žiadostí o vydanie občianskych a vodičských preukazov.

V platnosti naďalej zostávajú aj pasy bez biometrických údajov. Dieťa do päť rokov musí byť zapísané v pase rodiča, s ktorým cestuje. Ak má vycestovať s inou osobou, musí mať vlastný cestovný pas, ktorý sa vydáva na dva roky. Dieťa od päť do 13 rokov musí mať vlastný pas, je platný päť rokov. Deti nad 13 rokov dostanú pas s desaťročnou platnosťou, rovnako ako dospelí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu