Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Za týranie malých Rómov prepustili ďalších policajtov

Lunik IX
Lunik IX

BRATISLAVA - Policajné rady museli pre ponižovanie rómskych chlapcov v Košiciach opustiť ďalší traja ľudia. Informovala o tom Silvia Miháliková z ministerstva vnútra.

Pre rovnaký dôvod boli z policajného zboru už skôr prepustení šiesti policajti. Príslušníci košickej polície v marci zadržali mladých Rómov na policajnej stanici, kde na nich kričali, nadávali im, nútili ich vyzliecť sa a vzájomne sa biť.

"Vyšetrovanie naďalej pokračuje a skúma sa v ňom ako služobná, tak aj trestnoprávna zodpovednosť," povedala Miháliková.

Dvaja z prepustených policajtov pracovali na Oddelení služobnej kynológie, štyria v Pohotovostnej motorizovanej jednotke. Z policajného zboru museli odísť aj riaditeľ, jeho zástupca a policajt zo stálej služby policajného oddelenia Košice Juh. Mimo službu je stále člen pohotovostnej motorizovanej jednotky a policajtka z obvodného oddelenia Košice Juh.

Inšpekcia počas vyšetrovania vypočula najmenej 14 policajtov, ktorí boli v službe počas šikanovania Rómov. Sedem z nich čelí obvineniu zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a vydierania, za čo im hrozí niekoľkoročný trest. Bývalí príslušníci policajného zboru pritom môžu byť posudzovaní podľa prísnejšieho ustanovenia Trestného zákona, keďže svoje právomoci zneužili proti deťom, ktoré sa považujú za chránené osoby.

Policajti zadržali šesticu chlapcov vo veku od desať do 16 rokov zo známeho sídliska Luník IX potom, čo údajne okradli a zranili staršiu ženu. Na policajnej stanici ich pod hrozbou fyzických trestov a za neustáleho nadávania nútili fackovať sa, bozkávať a vyzliekať sa donaha. Scény ponižovania si nahrávali na mobilný telefón.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu