Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

SBS-kár pred súdom: Bejzbalkou mlátil cudzinca!

Ján Červenec
Ján Červenec

BANSKÁ BYSTRICA – Na banskobystrickom okresnom súde sa dnes začalo pojednávanie s Jánom Červencom, bývalým riaditeľom SBS Security 3, ktorej majiteľom bol údajný boss podsvetia Mikuláš Černák. Červenca stíhajú za ublíženie na zdraví istého Španiela, falšovanie dokladov a útek z polície. Spolu s ním súdia Róberta K., ktorý mu mal pomôcť pri úteku.

Bývalého riaditeľa Security 3 v máji 2007 odsúdil Krajský súd v Banskej Bystrici na 13 rokov väzenia za pokus o vraždu, porušovanie domovej slobody a nedovolené ozbrojovanie. Podľa súdu sa Červenec pokúsil v máji 2003 zavraždiť sestru svojej dôvernej priateľky, s ktorou žil takmer päť rokov. Rozsudok nie je právoplatný, spis je na Najvyššom súde.

Červenec bol po útoku na sestru priateľky vo väzbe. Najvyšší súd ho však pre nečinnosť krajského súdu v roku 2005 prepustil na slobodu. V októbri 2005 Červenec napadol v istom banskobystrickom bare bejzbalovou palicou 47-ročného Španiela. O pár dní ušiel z policajnej stanice, kde mal v tejto veci podať vysvetlenie ako podozrivý. V januári 2006 na neho vydali zatykač. Polícia ho zadržala až v júni 2008 pri cestnej kontrole vo Zvolene s osobnými dokladmi na cudzie meno.

Exriaditeľ SBS na súde priznal falšovanie dokladov, ale poprel, že by na Španiela v bare Kapitol zaútočil a zranil ho. Tvrdil, že niekto napadol jeho a musel sa dať ošetriť v nemocnici. Rovnako odmietol i časť obžaloby, že ušiel z polície 3. novembra 2005 po výsluchu o incidente v bare Kapitol za pomoci komplica Róberta K.

Policajt, ktorý Červenca pri a po výsluchu strážil, tvrdil, že ten si išiel dať do auta nejaké veci a potom odišiel. Červenec podľa neho z budovy polície utekal, ale iný svedok povedal, že išiel krokom. Policajt sa ho snažil zastaviť aj tým, že sa trupom strčil cez okienko do vozidla a vyzýval Červenca, aby zastal. Po pár metroch policajt z auta vypadol, ale utrpel iba drobné odreniny.

Traja svedkovia incidentu v bare z októbra 2005 vypovedali rôzne. Priateľka španielskeho občana najprv tvrdila, že videla ako Červenec udrel dva razy cudzinca, neskôr uviedla, že zaznamenala iba jeden úder. Rovnako iba jeden úder videl ďalší svedok, ktorý mal Červenca „spacifikovať“ po prvom incidente v bare. Ďalší svedok na súde povedal, že sa nepamätá už na nič a prokurátorka mu musela jeho výpoveď z prípravného konania prečítať. Podľa nej incident vyprovokoval Červenec a po spacifikovaní odišiel a vrátil sa s kamarátmi a bejzbalovými palicami. Dvoma údermi do hlavy zranili Španiela, úder do ruky dostal svedok, ktorý spacifikoval Červenca, a Španielovej priateľke zranili nohu.

Senát odročil pojednávanie na koniec mesiaca. Na návrh prokurátorky i obhajoby chce vypočuť ešte sedem svedkov. Napadnutý španielsky občan poslal sudcovi list s tým, že na pojednávanie nepríde a trvá na svojej výpovedi z prípravného konania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu