Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

EP: koalícia - opozícia 7:6, tesne prešla aj SNS!

Európsky parlament
Európsky parlament (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Víťazom volieb do Európskeho parlamentu sa stala strana Smer-SD premiéra Roberta Fica, ktorá získala 32,01 percenta hlasov. Druhá skončila opozičná SDKÚ-DS bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu so 16,98 percentami. Trinásť mandátov v EP si rozdelí výlučne šesť parlamentných strán, z toho najviac - päť obsadí Smer. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré vyhlásila Ústredná volebná komisia.

Strany museli pre obsadenie niektorého z poslaneckých miest v EP získať aspoň päťpercentnú podporu. "Z celkového počtu platných hlasov získala najmenej päť percent ĽS-HZDS, Smer-SD, SDKÚ-DS, SMK, SNS, KDH," zhrnula výsledky volieb predsedníčka komisie Edita Pfundtnerová. Priebeh volieb bol podľa zapisovateľky komisie Lívie Škultétyovej pokojný.

K urnám prišlo 19,64 percenta z viac než 4,3 milióna oprávnených voličov. Je to mierne viac ako v roku 2004, keď malo Slovensko najnižšiu účasť spomedzi všetkých krajín EÚ. Napriek zvýšenej účasti však bude Slovensko patriť medzi krajiny, kde sa eurovoľby stretli s najnižším záujmom. Celkovo sa v Európskej únii v priemere na voľbách zúčastnilo podľa predbežných údajov viac ako 43 percent oprávnených voličov.

Voľby priniesli aj niekoľko prekvapení. Vládna SNS Jána Slotu so ziskom 5,55 percenta len tesne prekročila hranicu potrebnú na vstup do EP. Strana v uplynulých týždňoch čelila ostrej kritike médií pre Slotove majetkové pomery a jeho údajný vulgárny slovný útok na policajtku. Zisk mandátu v Bruseli naopak unikol mimoparlamentnej strane Sloboda a solidarita bývalého daňového reformátora Richarda Sulíka, ktorú podporilo 4,71 percenta voličov.

Tretie miesto obsadila SMK (11,33 percenta) aj napriek vnútrostraníckym sporom medzi vedením Pála Csákyho a skupinou okolo bývalého lídra Bélu Bugára. Štvrté skončilo opozičné KDH (10,87 percenta), piata priečka patrí ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara (8,97 percenta). Napriek tomu, že sa oficiálne výsledky od predbežných údajov v prípade strany Smer-SD mierne líšia, potvrdili sa skoršie informácie o rozdelení mandátov.

Smer-SD bude reprezentovať v EP päť poslancov - Monika Flašíková Beňová, Boris Zala, Vladimír Maňka, Monika Smolková a Katarína Neveďalová. Tri opozičné strany získali každá po dva mandáty. SDKÚ-DS bude zastupovať Eduard Kukan a Peter Šťastný, KDH Anna Záborská a Miroslav Mikolášik a SMK Edit Bauer a Alajos Mészáros.

Za menšiu vládnu stranu ĽS-HZDS zasadne do Európskeho parlamentu Sergej Kozlík a za tretieho člena koalície - SNS Jaroslav Paška. Vládne strany tak opozíciu v rozdelení mandátov porazili v pomere 7:6. Spomedzi jednotlivých kandidátov bola najúspešnejšia terajšia europoslankyňa Beňová. Získala 107.097 preferenčných hlasov voličov, ktorými mohli voliči uprednostniť dvoch nominantov strany.

Podiel hlasov pre politické strany, ktoré získali viac ako jedno percento hlasov a rozdelenie mandátov podľa oficiálnych výsledkov:

Strana Percento Mandáty
Smer-SD 32,01 5
SDKÚ-DS 16,98 2
SMK 11,33 2
KDH 10,87 2
ĽS-HZDS 8,97 1
SNS 5,55 1
Sloboda a solidarita 4,71 -
Strana zelených 2,11 -
KDS-OKS 2,10 -
KSS 1,65 -
Slobodné fórum 1,57 -
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu