Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Univerzitu Mateja Bela čaká zlučovanie

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrickú Univerzitu Mateja Bela (UMB) čaká v budúcom roku zlučovanie fakúlt. Ako prvé by sa mali spojiť Fakulta financií a Ekonomická fakulta. Ich študijné zameranie je blízke, viacerí vyučujúci už dnes pôsobia na oboch fakultách a okrem toho sídlia v budovách, spojených chodbou.

Nasledovať by podľa rektora Milana Murgaša mali ďalšie fakulty, vzhľadom na ich autonómiu sa však pre tento krok musia rozhodnúť samé.

UMB si od vnútornej integrácie sľubuje posilnenie svojho postavenia na trhu vysokoškolského vzdelávania. Očakáva aj zvýšenie súťaživosti medzi učiteľmi, niektorí totiž budú musieť odísť.

"Naše hlavné ciele pre fúzie sú dva. Prvým je zvýšenie kvality pedagogického procesu a vedeckovýskumných procesov. Druhý cieľ sa týka ekonomiky univerzity, aby sme každú korunu, ktorú dostaneme zo štátneho rozpočtu, naozaj efektívne využili,“ povedal Murgaš. Optimálnym stavom pre najbližších päť rokov by podľa neho bolo šesť fakúlt. V súčasnosti ich má UMB osem.

Po minuloročnej strate sa tento rok UMB podarí uzavrieť so ziskom takmer 10 miliónov korún. Škola prijala v rámci finančnej stratégie viacero opatrení a ušetrila na prevádzke, najmä na kúrení a elektrine. Znížila aj náklady na spoje a dopravu, keď centralizovala systém zásobovania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu