Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Mohol lietadlo zasiahnuť blesk?

BRATISLAVA - Blesky zasahujú lietadlá denne, najmä na severnej pologuli a v rovníkovej oblasti, kde sú bežné silné búrky. Každé veľké dopravné lietadlo, ako je Airbus A330, blesk podľa štatistík zasiahne v priemere raz za tri roky.

Lietadlá zaisťujúce regionálnu dopravu zasiahne blesk približne raz za rok, pretože lietajú v nižších nadmorských výškach, kde sú zásahy bleskom pravdepodobnejšie.

Letecké spoločnosti z celého sveta majú v prevádzke približne 25.000 lietadiel, štatisticky denne zaznamenajú viac ako 30 zásahov bleskom. V prevažnej väčšine prípadov sa nič nestane, na lietadlách niekedy vznikajú menšie preliačiny. Väčšina lietadiel ako Airbus A330 je vyrobená z veľkej časti z hliníka. Tento materiál dobre rozvedie elektrinu z blesku, ktorá môže mať intenzitu viac ako 300.000 ampérov.

Za posledných 50 rokov sa stalo len málo leteckých nešťastí, na ktorých by sa podieľal zásah blesku. To najväčšie sa stalo 8. decembra 1963, keď sa od blesku vznietili pary v palivovej nádrži lietadla Boeing 707, ktoré prelietavalo nad americkým štátom Maryland. Všetkých 81 ľudí na palube zahynulo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu