Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Na voľby do EP sa chystá najmenej Slovákov

Kampaň Eurovolieb.
Kampaň Eurovolieb. (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Na Slovensku sa chystá europoslancov voliť len 12 percent opýtaných, čo je najmenej v celej EÚ.

Podľa prieskumu verejnej mienky agentúry TNS 43 percent občanov členských krajín únie odpovedalo, že voliť určite pôjdu, 12 percent sa na voľbách určite nezúčastní. Prieskum uskutočnili v dňoch 4. až 15. mája v členských štátoch na žiadosť Európskeho parlamentu.

Posledný prieskum Eurobarometer z apríla vyvolal obavy z extrémne nízkej účasti, keďže necelá tretina respondentov vtedy odpovedala, že sa na voľbách zúčastní. V posledných eurovoľbách v roku 2004 volilo 45 percent občanov EÚ, čo bola v histórii najnižšia účasť.

Najnovší prieskum tiež ukázal, že najvyššia účasť bude v Írsku, Belgicku a na Malte, kde sa k urnám chystajú asi dve tretiny občanov. Najnižšia, 12-percentná účasť sa podľa prieskumu očakáva na Slovensku, 14-percentná v Bulharsku a Poľsku a 16-percentná v Británii. Až 57 percent občanov únie je podľa prieskumu zle informovaných o voľbách.

Voľby do Európskeho parlamentu sa uskutočnia od 4. do 7. júna. 375 miliónov oprávnených voličov bude voliť 736 poslancov. Eurovoľby sa konajú každých päť rokov.

Viac informácií nájdete na www.ovolbach.sk.  
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu