Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lajčák hovoril o kríze a výzvach pre EÚ

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa zúčastnil v Štokholme na diskusii Európskej rady pre zahraničné vzťahy (ECFR), ktorá je vplyvným paneurópskym think-tankom združujúcim vedúce politické a akademické osobnosti.

Ako ďalej informoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Ján Škoda, témou stretnutia boli geopolitické dôsledky finančnej a hospodárskej krízy.

V súvislosti s ňou sa hovorilo o úlohách kľúčových aktérov svetovej politiky - USA, Číny a Ruska, ako aj o výzvach pre ich vzťahy s Európskou úniou. Účastníci zdôraznili zodpovednosť EÚ a potrebu väčšej angažovanosti pri riešení globálnych problémov najmä v tých oblastiach, v ktorých môže únia priniesť pridanú hodnotu, napríklad rozvoj a rozvojová pomoc, energetiku alebo klimatické zmeny.

V tejto súvislosti minister Lajčák vo svojom vystúpení zdôraznil nevyhnutnosť silnejšej spoločnej zahraničnej politiky EÚ s jasnou definíciou priorít. Podľa jeho slov, EÚ musí vnímať krízu ako novú príležitosť. 

Včera popoludní odletel Miroslav Lajčák zo Štokholmu do Madridu, kde sa zúčastní na ministerskom zasadaní Rady Európy, doplnil Škoda. V poradí 119. zasadanie Výboru ministrov Rady Európy (RE) sa uskutoční pri príležitosti 60. výročia založenia rady. Ministri zahraničných vecí 47 členských štátov organizácie na ňom schvália rozhodnutia k niektorým dôležitým ľudskoprávnym otázkam vrátane voľby generálneho tajomníka rady.

Na záver zasadania odovzdá Španielsko predsedníctvo Výboru ministrov RE na šesť mesiacov Slovinsku. Počas návštevy Madridu sa šéf slovenskej diplomacie pracovne stretne s vysokými predstaviteľmi RE ako aj so svojimi viacerými zahraničnými partnermi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu