Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Ministri Slovenska a Česka chcú zlepšiť vzájomnú znalosť jazykov

Minister ZV ČR Jan Kohout a minister ZV SR Miroslav Lajčák
Minister ZV ČR Jan Kohout a minister ZV SR Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zlepšiť znalosti slovenčiny a češtiny u mladej generácie v obidvoch štátoch a k vyššiemu vzájomnému využívaniu zastupiteľských úradov v cudzine chcú prispieť ministri zahraničných vecí Česka a Slovenska Jan Kohout a Miroslav Lajčák.

Oznámili to na tlačovej konferencii po dnešnom stretnutí. Kohout, ktorý je členom novej českej vlády vymenovanej v piatok, v súlade s tradíciami navštívil ako prvú zahraničnú krajinu Slovensko.

Znalosti jazykov by podľa Lajčáka mohli zlepšiť napríklad výmenné pobyty študentov. "Chceme do toho zatiahnuť aj ďalšie rezorty, aby sme si dohodli konkrétny plán krokov, ktorý vedie k tomuto cieľu," povedal. Podľa Kohouta ide o dlhodobejší projekt, na ktorom sa dohodol s Lajčákom už jeho predchodca Karel Schwarzenberg. Obaja ministri sa zhodli, že napriek stále intenzívnym vzťahom Slovákov a Čechov, najmä deti majú s porozumením reči susednej krajiny problémy.

V budúcnosti by sa podľa ministrov mali pre obyvateľov oboch krajín rozšíriť možnosti pomoci v zahraničí. Riaditelia konzulárnych úradov by mali pripraviť dohodu o vzájomnom využívaní zastupiteľských orgánov, dodal Lajčák. Kedy by dohoda mala byť podpísaná, a v koľkých štátoch sa tým zlepšia podmienky pre prípadných cestovateľov, bližšie šéfovia diplomacie nespresnili.

Český minister zahraničných vecí si rovnako ako predchodca nového premiéra Jana Fischera Mirek Topolánek a prezident Vláclav Klaus vybral na prvú zahraničnú cestu Slovensko. Práve Slovensko podľa Lajčáka patrí medzi najsilnejších podporovateľov súčasného českého predsedníctva Európskej únie.

Novozvolená česká vláda by mala po páde Topolánkovho kabinetu zavŕšiť polročné pôsobenie Česka v čele EÚ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu