Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Cyklisti? Hlavne, aby niečo svietilo!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Policajti varujú, že budú prísnejšie kontrolovať cyklistov podľa nového cestného zákona. Podľa nich už mali cyklisti dosť času na to, aby si zohnali potrebné ochranné prvky a obdobie zhovievavosti sa končí. Cyklistom teraz hrozia pokutami od 10 až do 30 eur.

Povinnosť nosiť prilbu, pokiaľ jazdíte na bicykli mimo obce je zrejmá.Po prečítaní zákona však nie je každému jasné, čo si pod ochrannými prvkami môžu a majú predstaviť. Nevedia to ani samotní predajcovia. Nikto im totiž presne nedefinoval, aké "reflexné prvky" by mali používať. Postačí im samotná vesta alebo je potrebné mať aj reflexné náramky či nálepky? „To je jedno, hlavne, že bude na vás niečo svietiť,“ uviedol jeden z predavačov v bratislavskom obchode.

 

Aj keď jednotné a jednoznačné odporúčanie neexistuje, policajti neoficiálne radia, aby sa cyklisti nespoliehali len na odrazky. Tie vám pri prípadnej kontrole ako reflexný prvok nemusia uznať. Žiadne vysvetlenie nie je ani stránke rezortu vnútra, obsahuje len rady a pokyny pre cyklistov ešte z januára. Aktuálne informácie chýbajú.

 

Pri predpokladanom nákupe prilby a reflexnej vesty treba preto počítať s celkovými výdajmi od 20 eur. Najviac peňazí investujete do prilby. Ceny sa pohybujú od 20 až do 230 eur (600 - 7000 korún). Prilbu pre dieťa zoženiete už od 10 eur (300 korún). Reflexnú vestu si kúpite od 5 eur a za reflexné náramky zaplatíte od 0,90 do 2,66 eur (27 - 80 korún). Jedno balenie reflexných nálepiek dostanete za 2,49 eur (75 korún).

 

Reflexné vesty pre dieťa nekúpite, pre ne zostáva len spomínaný odev alebo nálepky. Zákon spomína reflexné prvky alebo reflexný odev, jednoznačná definícia však neexistuje. Už pri samotnej kúpe je zrejme len na skúsenosti predavača, zdravom úsudku a neskôr na posúdení policajta, aby ste zodpovedali novému cestnému zákonu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu